Christmas fruit cake in 2021

Stukje Christmas cake 2021

Na het succes van de Brits Christmas cake in 2020 begon ik half oktober 2021 aan mijn tweede Christmas fruit cake. Het bakken heb ik op dezelfde manier gedaan. Daarna heb ik een aantal zaken aangepast, lees hier hoe dat uitpakte. 

weergeven

Gelukkig toch een geschenkenregister B en W Enschede vanaf januari

Foto van een hand die een cadeautje aanreikt, door Karolina Grabowska via Pexels

Het gemeentebestuur van Enschede heeft met een gedragscode afgesproken een geschenkenregister van ontvangen én gegeven geschenken bij te houden. Uit mijn vragen bleek dat wethouders en burgemeester dit helemaal niet doen.

weergeven

Geschenkenregister gemeentebestuur Enschede bestaat niet, of is niet goed gevuld

Cadeautjes, door Michael Schwarzenberger via Pixabay
Ik vind integriteit belangrijk in de politiek. Wie niet? Van tijd tot tijd vraag ik burgemeester en griffie om hier aandacht aan te besteden met de gemeenteraad van Enschede. Veelal vergeefs, helaas. weergeven

Kandidaat-lijsttrekker D66 Enschede: voor een Team

Vic van Dijk – door Niki Kits-Polman
Ik bied me graag aan als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Dit met het oog op het vormen van een prachtteam voor D66 Enschede! Teamsamenwerking staat voorop. Teamleden hebben oog en waardering voor ieders inbreng. Zo heeft D66 Enschede effect naar buiten toe. weergeven

Bijsturen in de raad: Bewonersadviesraad sociaal domein

Begin verordening Bewonersadviesraad sociaal domein

Hoe stuur je bij in de gemeenteraad? Vaak hoor je over volksvertegenwoordigers die een motie indienen of vragen stellen. Vaak met woorden als “bezorgd,” “schande” of “geschrokken.” De raad kan ook bijsturen op een minder opvallende manier. Dat deed ik bij de Bewonersadviesraad sociaal domein

weergeven

Gemeenteraad geeft drie miljoen coronasteun aan Cultuur in Enschede

Culturele figuren op en bungelend aan een dak in Enschede

De besteding van drie miljoen euro coronasteun voor de culturele sector in Enschede is bepaald. 🎉🎵🎭🩰
De gemeenteraad heeft maandag besloten conform raadsvoorstel.  

weergeven

Kijk op de kaart en kies een lokale kandidaat

20210222 Herkomst kandidaten Tweede Kamerverkiezingen 2021 Nederland
Waar komen de kandidaten voor de Tweede Kamer vandaan? Veelal uit de Randstad. Dat kun je duidelijk zien op de kandidatenkaart die ik heb gemaakt voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021.weergeven

Zelf traditionele Britse Christmas cake maken

Doorsnede Christmas cake met amandelspijs en royal icing

Eind 2020 wilde ik zelf een traditionele Britse Christmas cake maken. Ik kreeg veel reacties en verzoeken om het recept. Daarom doe ik hier verslag van de wekenlange productie van deze zware vruchtencake. Het is niet moeilijk, dus probeer dit vooral zelf ook!

weergeven

Terugblik op politiek 2020 in Enschede

Vic van Dijk in smoking met glitterstrik

Over politiek 2020 heb ik een eindejaarsblog geschreven. Net zoals ik vorig jaar deed. Alleen was 2020 natuurlijk totaal anders dan 2019. Corona domineerde een deel van de lokale politiek. Daarnaast kon ik bijdragen aan de gelijke beloning van mannen en vrouwen, de maatregelverordening en voldoende drinkwater. Maar ook de gevolgen van de toeslagenaffaire, straatraces, woonwagenstandplaatsen en het landelijk gebied hadden mijn aandacht.

weergeven

Coronacrisisdagboek: veilige democratie mag niet op slot

20200421 Digitale vergadering voorgezeten vanuit de raadszaal

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

Digitaal vergaderen, maar hoe?

De lokale democratie is veilig. Vergaderingen zijn geannuleerd, zodat de democratie niet zorgt voor meer covid-19-besmettingen. Maar de democratie mag niet op slot. Dus stellen we vanuit D66 voor om digitaal te gaan vergaderen met de gemeenteraad van Enschede. 

weergeven

Coronacrisisdagboek

Twekkelo, 16 maart 2020 — Lief dagboek

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

In dit dossier schrijf ik mijn persoonlijke ervaringen in de coronacrisis van me af. Ik focus op wat ik meemaak als gemeenteraadslid van Enschede. 

weergeven

Vuurwerk op Stadsveld, oftewel hoe vier je samen feest?

Siervuurwerk, foto: Vernon Raineil Cenzon via Unsplash

Stadsveld organiseerde een bewonersavond over vuurwerk op 5 februari 2020. In het speeltuingebouw kon iedereen zijn zegje doen over de jaarwisseling. Het gesprek ging ook over de vele andere dagen met vuurwerkoverlast. 

weergeven

Kwijtschelding belastingen gemakkelijk ingewikkelder

Schema kwijtschelding GBTwente en GBLT

Het belastingkantoor van het waterschap (gblt) heeft de samenwerking met het gemeentelijk belastingkantoor (GBTwente) opgezegd. Eind 2019 heb ik daarom actie gevoerd voor het behoud van de gezamenlijke kwijtschelding gemeentebelastingen en waterschapsbelastingen. 

weergeven

Dit deed ik in politiek 2019

20190412 Vic maakt soep voor gemeentebestuur Enschede
Politiek is doen. Soms leidt een uurtje werk tot veel verandering voor de inwoners van Enschede. Een andere keer zie je pas resultaat na wekenlang buffelen. Maar dat maakt het niet minder leuk om in deze blog eens terug te kijken op 2019. Wat deed ik samen met mijn collega’s van D66 zoal aan politiek het afgelopen jaar? En wat leverde dit op voor de stad Enschede? weergeven

Onveilige zoutwinning Nouryon moet stoppen

Zouthuisje met grote boom in Twekkelo

Aan het einde van de zomer van 2019 verscheen een schokkende brief over de zoutwinning van Nouryon (voormalig AkzoNobel) op de website van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

weergeven

Wat een prachtige verkiezingscampagne voor Europa

Fotocollage van campagne-activiteiten Vic van Dijk D66 Europa 2019

Wat was de Europese campagne gaaf! Ik heb maandenlang heel veel over de Europese Unie gesproken. Zwolle, Dalfsen, Enschede, Deventer, Kampen, Olst, Oldenzaal, Hardenberg en Steenwijk: ik ben overal geweest! Zoveel mensen waren in Overijssel keihard aan de slag. Duizenden flyers zijn uitgedeeld, vele handen mocht ik schudden.

weergeven

Voor D66’er uit Enschede is zetel in Brussel persoonlijk project

Voorkant filmpje Tubantia 1Twente D66'er Vic van Dijk is klaar voor Brussel
’s Ochtends vroeg deelden we appels en flyers uit bij station Enschede. TC Tubantia en 1Twente waren erbij. Journalist Teun Staal vroeg mij waarom ik zoveel moeite doe om mensen over Europa te vertellen. Kijk het filmpje 📽 in dit bericht voor mijn antwoord. weergeven

Beperkte studenten krijgen meer studietoeslag in Enschede

Graduation cap and paper money

Met een motie heb ik gezorgd voor meer studietoeslag. Het college stuurt nu zo snel mogelijk een nieuwe verordening naar de raad. Enschede verhoogt dan de individuele studietoeslag naar ongeveer 300 euro per maand. Die verhoging heeft liefst terugwerkende kracht, zodat ook de studenten in het huidige studiejaar deze studiestimulans krijgen.

weergeven

Huisvesting ambtenaren: verkies je feiten, of opwinding?

Lemmingen, door Sascha Kohlmann (CC BY-SA 2.0)

Weekeinde. Hét moment voor een raadslid om voor te bereiden. Ik lees het raadsvoorstel over de huisvesting van alle gemeente-ambtenaren in Enschede. Het college van burgemeester en wethouders vraagt aan de gemeenteraad van Enschede om 1,6 miljoen euro te investeren in drie gemeentelijke gebouwen: Stadskantoor, Stadhuis en Noordmolen. Hiermee bespaart de gemeente jaarlijks ruim drie ton én dit vult een bestaande taakstelling (bezuiniging) in. 

weergeven

Waarom Europa belangrijk is voor de regio

Zaal Europees Parlement Brussel

Ik heb me kandidaat gesteld voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019! Ik sta bij D66 op een prachtige plek 12, als enige uit Twente en Overijssel! Ik wil heel graag Europa verder versterken, juist in de lokale regio’s en met meer democratische invloed voor de inwoners. In deze blog lees je waarom ik zo enthousiast ben over de Europese Unie. 

weergeven

Berekende uitkeringsfraude?

Ouderwetse rekenmachine

Lokale krant TC Tubantia kopte op 27 april 2018 “Enschede blundert opnieuw met sanctie voor ‘bijstandsfraude’.” Het artikel onder deze vette kop benadrukt dat de gemeente “opnieuw door het stof moet.” Ik schrok van deze beschuldigende berichtgeving over fraude. Dus ging ik op onderzoek uit. Hier lees je mijn verslag. 

weergeven

Motie voor meer tijd inzien bestemmingsplan bij vakantie

Boekentunnel

Bij zomervakantie kregen inwoners van Enschede maar twee weken buiten die vakantie de tijd om een bestemmingsplan in te zien. Mijn motie maakt daar vier weken van en is in de laatste raadsvergadering van de gemeenteraad 2014-2018 unaniem aangenomen! 

weergeven

D66-motie stelt oude lekkende zoutleidingen aan de kaak in Tweede Kamer

20180213 AkzoNobel vervangt oude leiding Burgemeester Stroinkstraat Twekkelo

Weer was het raak, wéér gebruikte AkzoNobel een oude zoutleiding. Gevolg: weer een lekkage. Tweede Kamerlid Rob Jetten (D66) heeft dinsdag 13 maart 2018 een motie ingediend om dit aan de kaak te stellen. Daar ben ik erg blij mee!

weergeven

Overzicht privacy voor gemeenteraad Enschede

Blokschema met vinger
Ik heb nu voor mekaar dat de gemeenteraad van Enschede een randprogramma krijgt over privacy. Dan kunnen we incidenten vóór zijn.weergeven

Regiowerk is mensenwerk

2000 inwoners op schouder raadslid door Elco van Staveren

Vaak hoor je geklaag over regionale samenwerking tussen gemeenten. Ik vind het nu juist de kunst niet te klagen maar te doen. Dan bereiken we samen veel meer voor de inwoners. Raadslid.nu interviewde mij hierover onder de titel “Het FC Twentegevoel van raadslid Vic van Dijk.” 

weergeven

D66 zorgt voor respecteren beslagvrije voet bij bankbeslag

Hangslot op groene deur

Ik heb ontdekt dat het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (gbt) niet volgens het advies van de Nationale Ombudsman handelt. Het gbt respecteert niet de beslagvrije voet van mensen waarbij het gbt bankbeslag toepast. Dat betekent dat iemand van de ene op de andere dag zomaar zonder geld op de bankrekening zit. Terwijl de beslagvrije voet nu juist bedacht is om mensen altijd een beetje geld te laten hebben om eten te kunnen kopen.

weergeven

Bureaucratie dreef statushouders naar Voedselbank

Bord bureaucratie
Ik hoorde van de Voedselbank Enschede-Haaksbergen dat nieuwe statushouders door bureaucratie tijdelijk gebruik moeten maken van de Voedselbank. Vreemd.weergeven
Abonneer op Voorpagina