Ik pleit sinds het begin van mijn lidmaatschap van de raad van Enschede in 2014 voor meer inzicht in de effectiviteit van armoedebeleid. Op voorstel van GroenLinks laat het college sinds 2015 een rapportage maken door het NIBUD. Hieruit kunnen we opmaken of huishoudens in Enschede kunnen rondkomen. Dit heet een “minima-effectrapportage.” We weten nog niet veel van de effectiviteit van armoedebeleid. Maar deze effectrapportage hebben we nu, dus laten we daar alvast ons voordeel mee doen!
Zestig euro per maand tekort in huishoudboekje
Uit de “Minima-effectrapportage gemeente Enschede 2015” blijkt dat tweeoudergezinnen met kinderen van 14 en 16 zes tientjes per maand tekort komen in Enschede. Dan lijkt het mij logisch dat we proberen deze gezinnen extra te ondersteunen. Samen met GroenLinks heb ik hiervoor een amendement gemaakt. Middels de “individuele inkomenstoeslag” zouden we namelijk precies deze gezinnen extra geld kunnen geven. Dan kunnen ook deze gezinnen uitkomen met hun huishoudboekje, zo voorspelt het NIBUD.
De raad wilde gezinnen met oudere kinderen niet helpen
De gemeenteraad van Enschede verwierp het voorstel van GroenLinks en D66. Het Rijk had extra geld beschikbaar gesteld voor kinderarmoede. Maar de raad wilde helaas niet hiermee de gezinnen met oudere kinderen helpen. Het geld wordt nu besteed aan voorzieningen voor alle kinderen. Op zich snap ik de politieke gang van zaken, met de landelijke Tweede Kamerverkiezingen voor de deur. Maar jammer is het wel dat de tweeoudergezinnen met oudere kinderen nu nog steeds een gat in hun huishoudboekje hebben. Al zal dat gat iets kleiner zijn geworden door de extra voorzieningen.
Nieuwe effectrapportage, nieuwe kansen?
Eind 2017 zal NIBUD de volgende minima-effectrapportage opleveren en dat is voor mij weer een nieuwe gelegenheid om te zien waar we mensen extra zouden moeten ondersteunen. Als niets veranderd is, haal ik gewoon het eerdere voorstel om het tekort van gezinnen met oudere kinderen aan te vullen weer uit de kast!