Benieuwd naar hoe ik meehielp met melken? 🐄 Bekijk dan dit filmpje 👆

Beperkte studenten krijgen meer studietoeslag in Enschede

Met een motie heb ik gezorgd voor meer studietoeslag. Het college stuurt nu zo snel mogelijk een nieuwe verordening naar de raad. Enschede verhoogt dan de individuele studietoeslag naar ongeveer 300 euro per maand. Die verhoging heeft liefst terugwerkende kracht, zodat ook de studenten in het huidige studiejaar deze studiestimulans krijgen. Hopelijk gaan meer mensen met een beperking de studietoeslag aanvragen. 

Studietoeslag compenseert functiebeperkten die niet kunnen bijverdienen 

De individuele studietoeslag is een steuntje in de rug voor arbeidsbeperkte mensen om hun opleiding af te kunnen maken. Want zij kunnen meestal niet bijverdienen, zoals andere studenten dat wel kunnen. D66 heeft in 2014 de individuele studietoeslag met een amendement in de Participatiewet gezet. Want mensen met een functiebeperking (zeg maar handicap) vallen twee keer zo vaak uit bij een opleiding als mensen zonder beperking.

Meer aanvragen studietoeslag gevraagd!

Het college onderneemt nu in opdracht van de raad actie zodat meer functiebeperkte mensen de studietoeslag aanvragen. Want nu vraagt slechts een twintigtal mensen per jaar de toeslag aan. Dus ruim 450.000 euro van het geld voor studietoeslag wordt nu niet gebruikt door gehandicapte studenten! Zonde. 

Van landelijk rapport via vragen naar motie

Eind 2018 zag ik een landelijk evaluatierapport en heb ik meteen politieke vragen in Enschede gesteld. Na de beantwoording door het college zag de rest van de gemeenteraad ook dat hier iets moest gebeuren. Bij een eerste motiepoging van mij wilde de wethouder dat we nog even de evaluatie afwachtten. Maar die evaluatie kwam niet zo snel. En de Tweede Kamer nam een motie van mijn D66-collega Rens Raemakers aan. Dat hielp, nu konden we uit deze landelijke motie kopiëren. Samen met GroenLinks en SP heb ik toen een nieuwe motie gemaakt voor de raadsvergadering van 11 maart 2019. Mijn motie is bij de stemming unaniem aangenomen!

Veel dank aan alle collega’s voor de goede samenwerking. Zo werken we samen aan een stad met gelijke kansen voor iedereen! 

Na de stemming op Twitter

Mijn lieve collega Raquel García uit Friesland zag de motie voorbijkomen en reageerde heel leuk:  

Ik kreeg een hele fijne reactie van Ben van Veen. Ben heeft de afgelopen jaren in Hengelo gepleit voor een grotere bekendheid van de studietoeslag. Hij werkt in het onderwijs en heeft met mij meegedacht. Bedankt Ben! 

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reageerde enthousiast op het besluit van de raad van Enschede en roept andere gemeenten op om ook snel actie te ondernemen:

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring