Beperkte studenten krijgen meer studietoeslag in Enschede

Met een motie heb ik gezorgd voor meer studietoeslag. Het college stuurt nu zo snel mogelijk een nieuwe verordening naar de raad. Enschede verhoogt dan de individuele studietoeslag naar ongeveer 300 euro per maand. Die verhoging heeft liefst terugwerkende kracht, zodat ook de studenten in het huidige studiejaar deze studiestimulans krijgen. Hopelijk gaan meer mensen met een beperking de studietoeslag aanvragen. 

Studietoeslag compenseert functiebeperkten die niet kunnen bijverdienen 

De individuele studietoeslag is een steuntje in de rug voor arbeidsbeperkte mensen om hun opleiding af te kunnen maken. Want zij kunnen meestal niet bijverdienen, zoals andere studenten dat wel kunnen. D66 heeft in 2014 de individuele studietoeslag met een amendement in de Participatiewet gezet. Want mensen met een functiebeperking (zeg maar handicap) vallen twee keer zo vaak uit bij een opleiding als mensen zonder beperking.

Meer aanvragen studietoeslag gevraagd!

Het college onderneemt nu in opdracht van de raad actie zodat meer functiebeperkte mensen de studietoeslag aanvragen. Want nu vraagt slechts een twintigtal mensen per jaar de toeslag aan. Dus ruim 450.000 euro van het geld voor studietoeslag wordt nu niet gebruikt door gehandicapte studenten! Zonde. 

Van landelijk rapport via vragen naar motie

Eind 2018 zag ik een landelijk evaluatierapport en heb ik meteen politieke vragen in Enschede gesteld. Na de beantwoording door het college zag de rest van de gemeenteraad ook dat hier iets moest gebeuren. Bij een eerste motiepoging van mij wilde de wethouder dat we nog even de evaluatie afwachtten. Maar die evaluatie kwam niet zo snel. En de Tweede Kamer nam een motie van mijn D66-collega Rens Raemakers aan. Dat hielp, nu konden we uit deze landelijke motie kopiëren. Samen met GroenLinks en SP heb ik toen een nieuwe motie gemaakt voor de raadsvergadering van 11 maart 2019. Mijn motie is bij de stemming unaniem aangenomen!

Veel dank aan alle collega’s voor de goede samenwerking. Zo werken we samen aan een stad met gelijke kansen voor iedereen! 

Na de stemming op Twitter

Mijn lieve collega Raquel García uit Friesland zag de motie voorbijkomen en reageerde heel leuk:  

Ik kreeg een hele fijne reactie van Ben van Veen. Ben heeft de afgelopen jaren in Hengelo gepleit voor een grotere bekendheid van de studietoeslag. Hij werkt in het onderwijs en heeft met mij meegedacht. Bedankt Ben! 

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reageerde enthousiast op het besluit van de raad van Enschede en roept andere gemeenten op om ook snel actie te ondernemen:

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring

Onderdeel van dossiers

Ongeveer achtduizend mensen in Enschede hebben een inkomen rondom bijstandsniveau. De gemeente springt bij om deze mensen en hun kinderen te ondersteunen. Want langdurig rondkomen van een dergelijk minimuminkomen is niet gemakkelijk. D66 wil dat mensen met de gemeentelijke hulp in staat zijn om de weg uit de armoede naar meer inkomen te vinden. 

De gemeente Enschede helpt op allerlei manieren mensen met het vinden van werk. Uiteraard verstrekt de gemeente een uitkering wanneer iemand zonder inkomen zit. Gezien de hoge werkloosheid heb ik in de gemeenteraad veel aandacht voor het thema “Werk.”

Gerelateerde zaken

Hoe stuur je bij in de gemeenteraad? Vaak hoor je over volksvertegenwoordigers die een motie indienen of vragen stellen. Vaak met woorden als “bezorgd,” “schande” of “geschrokken.” De raad kan ook bijsturen op een minder opvallende manier. Dat deed ik bij de Bewonersadviesraad sociaal domein

Het belastingkantoor van het waterschap (gblt) heeft de samenwerking met het gemeentelijk belastingkantoor (GBTwente) opgezegd. Eind 2019 heb ik daarom actie gevoerd voor het behoud van de gezamenlijke kwijtschelding gemeentebelastingen en waterschapsbelastingen. 

December 2019 staat voor mij in het teken van de kwijtschelding van waterschapsbelastingen en gemeentelijke belastingen.

Lokale krant TC Tubantia kopte op 27 april 2018 “Enschede blundert opnieuw met sanctie voor ‘bijstandsfraude’.” Het artikel onder deze vette kop benadrukt dat de gemeente “opnieuw door het stof moet.” Ik schrok van deze beschuldigende berichtgeving over fraude. Dus ging ik op onderzoek uit. Hier lees je mijn verslag. 

In Enschede kunnen we een stap zetten in armoedebestrijding door de effecten van ons armoedebeleid inzichtelijk te maken. Helaas is hierin vertraging opgetreden. 

In de Burgerzaal van Enschede vond op 26 juni 2017 de bijeenkomst “Samen armoede de baas” plaats. Allerlei armoedeprofessionals, woningcorporaties, bedrijven en ook raadsleden waren aanwezig. Lector “armoede-interventies” Roeland van Geuns bracht ons mooi op vlieghoogte. Hij raadde iedereen aan het boek “Schaarste” (geschreven door Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir) te lezen. En dat kan ik volledig beamen! 

Zo af en toe mondt politiek uit in een smerige vertoning. Hier schrijf ik over zo’n raadsvergadering met vieze nasmaak. Lees en huiver, maar weet wel dat dit gelukkig een uitzondering is. 

De Stadsbank Oost-Nederland maakt verbeterslagen. Toch is het beeld nog wat grauw en ik stel daarom toetsing voor. Om mensen met schulden beter te helpen.

Ik heb ontdekt dat het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (gbt) niet volgens het advies van de Nationale Ombudsman handelt. Het gbt respecteert niet de beslagvrije voet van mensen waarbij het gbt bankbeslag toepast. Dat betekent dat iemand van de ene op de andere dag zomaar zonder geld op de bankrekening zit. Terwijl de beslagvrije voet nu juist bedacht is om mensen altijd een beetje geld te laten hebben om eten te kunnen kopen.

We hebben nu in Enschede een minima-effectrapportage van NIBUD, dus laten we daar alvast ons voordeel mee doen! Ook al is dit nog maar het begin van inzicht in de effectiviteit van ons armoedebeleid.