Bewoners voelen zich overvallen door bus op fietsstraat Stadsveld

Na nieuws over een nieuwe buslijn door Pathmos en Stadsveld heb ik vragen gesteld. Want ik wist dat de bewoners van Stadsveld een prachtig wijkverkeersplan (inclusief bijlagen en memo) hebben gemaakt. Dit plan is overgenomen door de gemeente. Dan denk ik dat iets ingrijpends als een nieuwe bus met die bewoners overlegd wordt. Zodat het wijkverkeersplan eventueel kan worden aangepast. Maar iemand zei me dat dit niet was gebeurd. Dus heb ik in de stadsdeelcommissie vragen gesteld. 

Betrek inwoners bij wijzigingen van hun wijkverkeersplan

Het wijkverkeersplan Stadsveld is eind 2014 vastgesteld en nu in uitvoering. Nu drie jaar later wordt een nieuwe busroute door Stadsveld bekend. Hierover heb ik de wethouder bevraagd in de vergadering van de stadsdeelcommissie West op 10 oktober 2017. Zijn antwoord was me niet helemaal duidelijk. Gelukkig vernam ik na de vergadering van de verkeersambtenaar dat hij contact onderhoudt met de wijkraad Stadsveld over eventuele wijzigingen van het wijkverkeersplan. Ik vraag nog even na bij de wijkraad en de schrijvers van het plan hoe dit bevalt. Want ik wil zeker weten dat de bewoners met hun wijkverkeersplan centraal staan. 

Andere bewoners verrast door bushalte

Collega-raadslid Margriet Visser had van andere inwoners (niet de makers van het verkeersplan) gehoord dat ze niet tevreden waren over de communicatie over de nieuwe buslijn. Daarom stelde ze ook vragen. Inspreker Marjanne de Bie ondersteunde dit door aan te geven dat de nieuwe bushalte voor haar een verrassing was. Ze maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid wanneer de bussen over een deel van de fietsstraat gaan rijden. 

Ik heb na de vergadering in stadsdeel West nog een hele tijd staan napraten met de aanwezige bezorgde inwoners. Ambtenaren waren ook aanwezig en ik heb veel waardering voor de manier waarop zij na de vergadering in gesprek met de bewoners gingen. Contactgegevens werden uitgewisseld, zodat de bewoners zich in de toekomst hopelijk beter op de hoogte voelen. Want pas wanneer je op de hoogte bent, kun je ook aangeven wat je ervan vindt en waar je je zorgen over maakt. Alleen dan kan de gemeente ook kijken wat daaraan gedaan kan worden. 

Memo met meer informatie na vergadering

Daags na de vergadering kregen de leden van de stadsdeelcommissie West nog een memo toegestuurd van de wethouder. In de memo staat dat de busroute een jaar geleden is gedeeld met bewoners op een bijeenkomst. En dat de nieuwe route een verbetering is omdat deze over minder kilometers fietsstraat gaat en beter aansluit op de trein. Toch snap ik dat inwoners zich verrast en overvallen voelen. Al was het maar omdat zij deze memo niet in hun brievenbus kregen. In plaats daarvan zagen zij een bushalte verschijnen voor hun raam.

Samen verder

Ik vind het fijn om middels vragen in een stadsdeelcommissie inwoners en gemeente met elkaar in gesprek te kunnen brengen. Dan komen we samen verder. Mocht u nog iets te melden hebben hierover, neem dan gerust contact op met mij. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring