Benieuwd naar hoe ik meehielp met melken? 🐄 Bekijk dan dit filmpje 👆

Bureaucratie dreef statushouders naar Voedselbank

In april 2016 hoorde ik van de Voedselbank Enschede-Haaksbergen dat nieuwe statushouders noodgedwongen een maand of twee gebruik maken van de Voedselbank. Dat is vreemd. Je vlucht uit een ander land en doorloopt de asielprocedure in Nederland vanuit een azc. Wanneer je dan een Nederlands paspoort krijgt word je geholpen bij het vinden van een woning en hoef je niet in armoede te leven. Totdat je werk hebt gevonden kun je een uitkering ontvangen waarvan je je boodschappen kunt betalen. Waarom moeten deze mensen dan een maand of twee bij de Voedselbank langs? 

Aanvraag toeslagen duurt te lang

Dus heb ik schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Enschede. Een maand later gaf het college aan dat aan alles gedacht is in Enschede. Alleen het kan zo zijn dat de toeslagen die de Belastingdienst namens het Rijk uitkeert nog niet toegekend zijn. Deze aanvraag kan lang duren. Dan schiet geen geld meer over voor boodschappen en moet een kersverse statushouder tijdelijk langs de Voedselbank. Bureaucratie maakt dan dus dat je langs de Voedselbank moet om aan eten te komen…

Ik vind dit een verspilling van energie. Omdat bijvoorbeeld een aanvraag voor huurtoeslag of zorgtoeslag traag behandeld wordt moet een statushouder tijdelijk langs de Voedselbank. Ik weet dat de Voedselbank graag mensen helpt en dat is prijzenswaardig. Maar ook de Voedselbank vond het allemaal vreemd en onnodig. 

Nog meer oorzaken van even te weinig geld ontdekt

Dus heb ik volgehouden en heb ik nog meer vragen aan het college gesteld. Een half jaar na mijn eerste vragen heeft het college een heleboel uitgezocht en kreeg de raad een memo. Door al dit werk zijn we nu zover dat:

  1. Voorschotten het automatisch stoppen van de uitkering bij gezinshereniging compenseren. 
  2. Voor statushouders onder de 21 jaar die minder uitkering krijgen een goedkopere, onzelfstandige, woonsituatie wordt geregeld. 
  3. Het college samen met de begeleiders van Alifa probeert te regelen dat Alifa eerder dan na dertien weken contact mag opnemen met de Belastingdienst over de aanvraag van toeslagen. Zo vermindert hopelijk het aantal statushouders dat naar de Voedselbank moet. 
  4. In samenspraak met Alifa wordt de gehele aanvraagprocedure van een uitkering gestroomlijnd zodat de tijd zonder geld zo klein mogelijk wordt. 

Steeds minder statushouders hoeven naar de Voedselbank

Bij dit alles komt dat we nu na een half jaar zien dat de aantallen statushouders bij de Voedselbank dalen. Blijkbaar lukt het nu voor meer statushouders om genoeg geld in de portemonnee te hebben voor boodschappen. Begin 2017 laat het college aan de raad weten of statushouders inderdaad niet meer langs hoeven bij de Voedselbank als gevolg van bureaucratie. 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring