Glasvezel buitenaf

Hoera! Na jaren hard werken door veel (vrijwillige) mensen krijgt Twekkelo nu glasvezel. Althans, mits minstens de helft van de bewoners zich aanmeldt. Maar wat brengt me dit nu werkelijk? Behalve dan de berg folders die ik laatst in de bus kreeg…

Minimaal 55 euro per maand

Ik begrijp uit alle informatie dat de minimale maandelijkse kosten voor internet via glasvezel 55 euro per maand zijn. Reken maar mee: € 12,50 per maand voor de aansluiting (vastrecht), en € 42,50 per maand voor het goedkoopst mogelijke abonnement van 150 Mbit. 

Overbodige alles-in-één pakketten

Natuurlijk zullen mensen die ook TV en een vaste telefoon willen voordeliger uit zijn met glasvezel. Maar ik heb geen TV-aansluiting nodig; ik kijk alles via internet en dat gaat prima. Ik leef in de 21ste eeuw en heb dan ook een mobiele telefoon; wat zou ik moeten met een vaste telefoon?

De snelheid

Natuurlijk, voor die € 55 krijg ik een stabiele internetverbinding van 150 megabit per seconde. Maar nu heb ik voor € 25 een prima stabiele adsl-verbinding waarmee ik 25 megabit haal. En daarmee doe ik alles, ook film kijken. Geen klachten of wensen wat dat betreft. 

Jaren geleden ging een slimme huisgenoot van mij op onderzoek uit, of onze adsl-verbinding niet sneller kon. En wat bleek? Wij waren nog aangesloten op de wijkcentrale bij het centraal station van Hengelo. Dat stamde nog uit de tijd dat er geen riool was in Twekkelo en de postbode nog op tijd kwam. Dus wij zijn toen gewisseld van aanbieder (“ik kan alleen maar uw abonnement beëindigen, meneer”) met de uitdrukkelijke instructie ons aan te sluiten op een wijkstation dichterbij in Hengelo. Hoppatee, veel sneller internet was ons deel, voor dezelfde kosten! 

Zo zie je maar, sneller internet kan soms zonder dat je het weet met dezelfde techniek! Trouwens, die technieken zijn nog altijd in ontwikkeling. 

De bangmakerij

Maar goed, ik wil niet iets missen wat misschien toch gewoon beter is. Daarom heb ik mijn situatie gemaild aan info@glasvezelbuitenaf.nl met de vraag “Kunt u mij uitleggen waarom ik zou moeten inschrijven op glasvezel in Twekkelo waarbij de kosten ruim twee keer zo hoog zijn en ik een overbodig hoge internetsnelheid krijg?” Medewerker Dennis mailde mij terug met o.a. de volgende hilarische tekst:

“Een adsl kabel is een kabel die gemaakt is van koper. Zoals u misschien weet is een koperen lijn relatief kwetsbaar en zal de kwaliteit daarvan over de jaren sterk afnemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stuk corrosie door vocht in de grond. U kunt er dus vanuit gaan dat de infrastructuur die reeds aanwezig is niet geheel bestand is tegen de toekomst, waar een glasvezelkabel dat wel is. ”

 

Dat koper kan corroderen is waar. Maar de rest lijkt me pure bangmakerij van Dennis, zou hij dit zelf wel geloven? Zo’n telefoonlijn gaat immers ook al jaren mee. En de eigenaar van die lijn zorgt ervoor dat deze blijft werken. Corrosie of geen corrosie… Je heb toch ook niet regelmatig een stroomstoring omdat de ondergrondse stroomleidingen gecorrodeerd zijn? 

De tussenstand

Dus, wel of geen glasvezel nemen? Ik zie nog niet in waarom ik ruim twee keer zoveel zou betalen voor iets dat ik nu niet nodig heb. Maar ik laat me graag overtuigen! 

Reacties

De Mediawet 2008 liet de aanbieders vrij om volledig over te stappen van analoge tv naar digitale distributie, maar zolang een kabelbedrijf analoge televisie doorgeeft, moet het basispakket minimaal 15 zenders bevatten. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft in 2012 de mediawet echter zo aangepast dat het digitale wettelijke minimumpakket verhoogd wordt naar 30. KPN's Digitenne krijgt een uitzonderingspositie vanwege de beperkte bandbreedte; tot 2017 is het minimum voor deze dienst op 25 televisiezenders gezet.
Klachten dus bij Sandertje Dekker, staatssecretaris
Even dit invullen en

"presto"
https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactformulier

Glasvezel, absoluut doen. Dit is een absolute kans voor het buitengebied. De vraag en het gebruik van data neemt hand over hand toe, de koperleidingen zijn beperkt en door al deze bewegingen kan het zo maar zijn dat de stekker een keer uit het koper netwerk gaat. De KPN is er actief niet meer mee bezig, alleen maar prijzen verhogen. En dan ben je ook een keer van de trage upload af! Doen!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring

Onderdeel van dossiers

Na afschaffing van het melkquotum in 2015 zijn Nederlandse melkveehouders flink gaan uitbreiden. Zodoende produceert Nederland te veel fosfaat (zit in mest) en moet Nederland van de Europese Unie de mestproductie terugschroeven. Dus is per 2017 een ingewikkeld systeem van fosfaatrechten ingevoerd.