Melden aan gemeente via digitale kaart

Wanneer ik door de stad fiets en ik zie een berg vuil liggen of een losliggende putdeksel dan meld ik dat graag. Het liefste doe ik dat via internet wanneer ik weer thuis ben. Alleen, het formulier van de gemeente Enschede was vroeger zo ontzettend uitgebreid... Daar is sinds kort verandering in gekomen met een geografische kaart!

Het idee van een geografische kaart waar je de locatie op kunt aanwijzen kreeg ik door de website Verbeterdebuurt.nl. Helaas werkt dit voor de gemeente Enschede niet goed. Dus heb ik met een motie in de gemeenteraad de digitale kaart bij de gemeente Enschede op de agenda gezet in november 2014. Vier maanden later zie ik dat een eerste stap gezet is, wat goed! 

Op www.enschede.nl kun je nu klikken op “MELDEN AAN DE GEMEENTE: Losliggende stoeptegels, kapotte straatverlichting, ongedierte, zwerfvuil, vernielingen...” en dan kun je op een kaart aangeven wat de locatie van je melding is. En je hoeft niet meer alle gegevens over jezelf in te vullen als je dat niet wilt. Handig! 

Wat mij betreft gaat Enschede in de toekomst nog verder. Dan kun je via de digitale kaart praten over je melding met de gemeente. De gemeente kan dan ook vragen stellen aan jou, als bijvoorbeeld de locatie toch niet helemaal duidelijk is. Of om te vragen of je het losliggende bermpaaltje misschien bij het wijkcentrum af wilt geven of zoiets. Misschien heb jij nog meer ideeën om de kaart uit te breiden? Ik hoor het graag!

Vervolg: app en jijmaaktdebuurt.nl

Eind augustus 2015 heeft de gemeenteraad in een randprogramma gezien wat er allemaal nog op stapel staat. Begin 2016 komt een app voor de mobiele telefoon beschikbaar waarmee de meldingen leefomgeving gedaan kunnen worden. Dan kun je buiten op straat een foto maken van bijvoorbeeld illegaal gedumpt afval. De locatie hoef je niet meer aan te geven, want je telefoon weet waar je bent!

Het aspect van tweewegcommunicatie komt begin 2016 tot uiting in een nieuwe website www.jijmaaktdebuurt.nl waar dan ook een kaart op zal staan. Zo kunnen bewoners ideeën met elkaar delen. En de wijk- en dorpsraden kunnen ook hun inwoners informeren. Momenteel wordt dit alles in samenspraak met de buurten ontworpen. Sterker nog, de wijk- en dorpsraden zijn zelfs opdrachtgever! 

Tijdens het randprogramma kwamen allerlei ideeën los bij de raadsleden over wat er nog meer zou kunnen. Van wegopbrekingen en vergunningaanvragen op de digitale kaart, tot het gebruik van open data. Ik ben heel blij dat de projectambtenaren dit alles goed in zich opnamen maar ook meteen waarschuwden dat we niet alles in één website moeten stoppen. Want dan wordt het onoverzichtelijk. En bovendien, wij raadsleden kunnen wel iets willen vanuit ons perspectief, maar het gaat om de inwoners die het zullen gebruiken! De ambtenaren zetten de inwoners dan ook aan het stuur, zij bepalen wat er wel en niet op de site komt. Mooi! 

Reacties

Een boom weg gehaald Door de gemeente maar de plek blijft gewoon open nog nooit heeft de gemeente er wat meegedaan nu een mooi honden poep plekje en er zijn ook losse omhoog staande tegels bij nr 23 voor de deur andere kant van de jhw.Roberstraat bij nr 18 in de buurt ook omhoog staande en losse tegels al bijna een mevrouw gevallen

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring