Coronacrisisdagboek: De aanloop

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

Vrijdagochtend 24 januari 2020. Ik lees de nieuwsberichten in de app Economist Espresso. Zo ook het bericht dat vanavond met Chinees Nieuwjaar een heleboel stoelen bij families in China leeg zullen blijven. Dit door de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) in Wuhan sinds december 2019. Mensen durven nu uit angst voor besmetting of om zelf te besmetten niet meer in contact te komen met andere mensen in China. Ik ben onder de indruk en stel me voor dat we zo’n situatie hier in Nederland zouden hebben, brrrr. 

Chinezen gaan reizen na hun Nieuwjaar

Ik laat nog eens tot me doordringen wat er nu allemaal gebeurt in China. Ik grap nog tegen mijn vriend dat in autoritair China de autoriteiten ook het Chinees Nieuwjaar kunnen verlengen. Dan blijft iedereen nog wat langer dan de gebruikelijke vakantieperiode op zijn plek en kun je het aantal besmettingen verminderen. 

En dan denk ik, wanneer de Chinese vakantie, verlengd of niet, afgelopen is gaan de mensen weer reizen. Ook naar Europa, ook naar Nederland, en zeker ook naar Enschede. Hebben we wel bedacht hoe we hiermee omgaan? Ik opper in de fractie-app om hierover vragen te stellen aan ons college van burgemeester en wethouders. 

Vijf dagen later eerste Europese besmetting

Woensdagochtend 29 januari 2020. Ik lees dat het eerste geval van mens-tot-mensbesmetting met COVID-19 in Europa is vastgesteld. Een Duitse man is besmet geraakt door een collega die vanuit China op bezoek kwam. Nu is het virus op ons continent! Ik stel nogmaals voor om vragen te stellen, en deze keer krijg ik een positieve reactie van fractiegenoten. Ik tik een voorstel voor vragen en stuur ze naar de fractiegenoot die erover gaat. 

College antwoordt een maand later laconiek

Een maand later, 28 februari 2020. Het college geeft antwoord op de coronavragen van D66. De antwoorden zijn nogal droog en standaard. Niets in de beantwoording van het college doet vermoeden dat een crisis op ons afkomt in Enschede. Toen wisten we wél dat het over exact twee weken vrijdag de dertiende zou zijn. Maar we realiseerden ons niet dat die vrijdag de dertiende de eerste thuiswerkdag in crisismodus zou zijn in Nederland. En dat in slechts twee weken. De beantwoording van onze vragen duurde wel twee keer zo lang… 

De lokale media besteden geen aandacht aan de vragen en de antwoorden. Wel besteden zij gelukkig aandacht aan de GGD. Het college geeft aan bereid te zijn om de raad bij te praten over de de gevaren en preventie van pandemieën in het algemeen. De coronacrisis die vlak hierna uitbrak maakt dat dit nog niet gebeurd is. O, welk een ironie. 

Achteraf gezien

Achteraf is alles makkelijk te zien. Nu achteraf realiseer ik me dat je de crisis kon zien aankomen. Maar dan moet je wel je ogen openhouden. En het onmogelijke voor het mogelijke houden. Want wanneer je erin zit, is het lastig om het te zien. Maar het kan. Ik wil niet beweren dat ikzelf alles van tevoren kon uittekenen. Integendeel, ik ben maar een leek die het nieuws volgt. Maar ik vind wel dat ik als politicus rekening moet houden met de bedreigingen die op de maatschappij afkomen. Want dat is wat ik van een beschermende overheid verwacht. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring

Onderdeel van dossiers

28 februari 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

In dit dossier schrijf ik mijn persoonlijke ervaringen in de coronacrisis van me af. Ik focus op wat ik meemaak als gemeenteraadslid van Enschede. 

Gerelateerde zaken

12 maart 2021

De besteding van drie miljoen euro coronasteun voor de culturele sector in Enschede is bepaald. 🎉🎵🎭🩰
De gemeenteraad heeft maandag besloten conform raadsvoorstel.  

21 april 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

Digitaal vergaderen, maar hoe?

De lokale democratie is veilig. Vergaderingen zijn geannuleerd, zodat de democratie niet zorgt voor meer covid-19-besmettingen. Maar de democratie mag niet op slot. Dus stellen we vanuit D66 voor om digitaal te gaan vergaderen met de gemeenteraad van Enschede. 

9 april 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

16 maart 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

13 maart 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

9 maart 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis