Coronacrisisdagboek: Het is serieus

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

Geen feestjes voor ons

Een buurvrouw wordt 50 en geeft een leuk feest zaterdag 14 maart. Ik bel de buurman vrijdag op om te zeggen dat we niet naar het feestje kunnen komen. Dit vinden we onverstandig voor de gezondheid. Hoe sneu dat ook is. Ik zag dat de buren al druk bezig waren met het opzetten van de feesttent. En die week had ook al een Sarah op de fiets langs de straat gestaan. Ik lees dat een arts elders in het land precies hetzelfde doet. Dat sterkt ons. ’s Avonds horen we het feestgedruis. We leven in een vrij land. Nog wel. 

Liever digitaal dan fysiek overleg

Zondag hebben we digitaal fractieoverleg. Ons allereerste video-overleg ooit! Zonet is bekend geworden dat de scholen morgen dichtgaan. Het stadhuis heeft op maandagavond een fysiek overleg gepland voor fractievoorzitters en woordvoerders. We vinden dat een fysiek samenzijn niet wijs is. Dat kan ook digitaal. Maar ja, als het overleg doorgaat moet wel iemand van ons het risico nemen en erbij zijn. Onze fractievoorzitter heeft last van een kuchje en wil daarom niet gaan. Ik neem mijn verantwoordelijkheid als vice-fractievoorzitter en stap maandagavond op mijn fiets. 

In opperste staat van paraatheid

De hele sfeer die dagen is koortsachtig. Ik merk dat ik in een staat van opperste paraatheid ben. Er gebeurt van alles, en de dingen die naar mijn idee moeten gebeuren, gebeuren niet. En ik kan niet alles bijsturen, dat lukt me gewoon niet. Ik ben al heel veel tijd kwijt aan het stadsbestuur op deze manier. Tegelijkertijd weet ik dat het nodig is en voel ik me gesteund in wat ik doe door allerlei mensen. 

Het fietsen over de fietssnelweg F35 doet ietwat onwerkelijk aan. Ik kom weinig mensen tegen. De stad is leeg, gelukkig! Door mijn hoofd spookt steeds “afstand houden, eigenlijk wil je hier niet zijn.” In plaats van designated survivor voel me ik een soort aangewezen slachtoffer. Maar ik heb mezelf opgeworpen, laat daar geen misverstand over bestaan. 

Afstand bewaren is moeilijk voor sociale wezens

Ik kom wat eerder aan bij het stadhuis om de toespraak van de minister-president te kunnen kijken. Ik vind een lege kamer met het portret van de Koning. Toepasselijk voor deze gelegenheid. Een collega-raadslid komt erbij, hij vraagt of dit mag? Natuurlijk, als we maar afstand houden, is mijn antwoord. Ik zie hoe vreemd het is om zo met elkaar om te moeten gaan. Maar het moet. De minister-president houdt een duidelijk verhaal dat de urgentie van de situatie nog eens onderstreept. 

Dan ga ik naar boven, naar de raadszaal. Daar heeft de bode keurig om en om microfoontjes geplaatst. Zo is heel duidelijk dat je niet naast elkaar moet gaan zitten. De meeste fracties hebben maar één persoon gestuurd, heel verstandig om zo de risico’s te verkleinen. De burgemeester zit ziek thuis en laat zich testen op COVID-19. Vrijdagmiddag was hij nog bij bandenfabriek Vredestein op bezoek. Dat is heel belangrijk natuurlijk, maar of het verstandig was… Zo zie je maar weer, ook bij wijze mensen kan het even duren voordat de realiteit doordringt. Gelukkig vertelt Onno ons aan het begin van de bijeenkomst dat zijn coronatest negatief was. 

Voordat we beginnen gebeurt er iets heel menselijks. Iets waardoor je meteen ziet wat de kracht is van een virus. Onno is digitaal in de zaal via een laptop. Hij geeft aan dat hij niet iedereen kan zien. Het blikveld van de laptopcamera is natuurlijk niet breed genoeg voor de hele zaal. Als bij donderslag staan de mensen buiten beeld op en komen kwiek het beeld binnenlopen. Een collega pakt zelfs de stoel naast mij en wil die verplaatsen naar het gangpad. Na wat verwarring kon ik duidelijk maken dat op de tweede rij nog een microfoon in het beeld van de burgemeester vrij is. Maar toch, sommige raadsleden zitten nu gebroederlijk naast elkaar. Gezellig, maar niet de bedoeling. Niets menselijks is ons vreemd. De mens is bij uitstek een sociaal wezen, zo blijkt maar weer. Het virus maakt hier dankbaar gebruik van… 

Niets is wat het lijkt

De sfeer is heel bijzonder. De ernst van de situatie is voelbaar in de halflege raadzaal. De burgemeester geeft bijvoorbeeld aan dat hij niet weet hoe het allemaal zal gaan, maar dat ook dingen stuk zullen gaan. Raadsleden stellen terechte vragen en doen suggesties. Een sfeer van samenwerking heerst, dat is erg prettig. De gemeentesecretaris houdt een stapel papier omhoog en vertelt over het continuïteitsplan. Omdat ik weet dat raadsleden willen meedenken, vraag ik om het plan aan de raad te sturen. Zodra het plan af is, zegt de gemeentesecretaris. Dan zal hij het delen met de raad.

Nu blijkt voor mij dat niets is wat het lijkt. Je verwacht dat een organisatie een plan heeft voor een crisis, maar dat is dus niet zo. En wanneer de hoogste ambtenaar met een plan zwaait, blijkt het nog niet af te zijn. Later blijkt dat het plan gebaseerd is op een verwachte piekduur van de epidemie van twee weken. Tevergeefs heb ik aangegeven dat me dat een te korte inschatting lijkt. Daarmee valt de basis onder het continuïteitsplan van de gemeente Enschede weg. 

Ik geef in de vergadering aan dat digitaal vergaderen met onze fractie prima ging. En dat we dat dus ook met de raad kunnen gaan proberen. Even later zegt de gemeentesecretaris dat met meer dan een handvol mensen digitaal vergaderen heel moeilijk is. Dat moet ik dan dus weer corrigeren met onze ervaring. Later zal blijken dat half Nederland overstapt op digitaal vergaderen. Dan kan de raad van Enschede dat dus ook. Na afloop bied ik de griffier aan om informatie over digitale vergaderhulpmiddelen voor hem op papier te zetten. Daar is de griffier erg blij mee. Werk aan de winkel! 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring

Onderdeel van dossiers

28 februari 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

In dit dossier schrijf ik mijn persoonlijke ervaringen in de coronacrisis van me af. Ik focus op wat ik meemaak als gemeenteraadslid van Enschede. 

Gerelateerde zaken

23 december 2021

Het gemeentebestuur van Enschede heeft met een gedragscode afgesproken een geschenkenregister van ontvangen én gegeven geschenken bij te houden. Uit mijn vragen bleek dat wethouders en burgemeester dit helemaal niet doen.

11 december 2021
Ik vind integriteit belangrijk in de politiek. Wie niet? Van tijd tot tijd vraag ik burgemeester en griffie om hier aandacht aan te besteden met de gemeenteraad van Enschede. Veelal vergeefs, helaas.
27 april 2021
Ik bied me graag aan als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Dit met het oog op het vormen van een prachtteam voor D66 Enschede! Teamsamenwerking staat voorop. Teamleden hebben oog en waardering voor ieders inbreng. Zo heeft D66 Enschede effect naar buiten toe. 
12 april 2021

Hoe stuur je bij in de gemeenteraad? Vaak hoor je over volksvertegenwoordigers die een motie indienen of vragen stellen. Vaak met woorden als “bezorgd,” “schande” of “geschrokken.” De raad kan ook bijsturen op een minder opvallende manier. Dat deed ik bij de Bewonersadviesraad sociaal domein

12 maart 2021

De besteding van drie miljoen euro coronasteun voor de culturele sector in Enschede is bepaald. 🎉🎵🎭🩰
De gemeenteraad heeft maandag besloten conform raadsvoorstel.  

21 april 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

Digitaal vergaderen, maar hoe?

De lokale democratie is veilig. Vergaderingen zijn geannuleerd, zodat de democratie niet zorgt voor meer covid-19-besmettingen. Maar de democratie mag niet op slot. Dus stellen we vanuit D66 voor om digitaal te gaan vergaderen met de gemeenteraad van Enschede. 

9 april 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

13 maart 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

9 maart 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis 

28 februari 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis