Coronacrisisdagboek: Moeite met afstand nemen

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

Afstand nemen met de handen

Maandagavond 9 maart 2020, we zitten met de hele raad en college in de raadzaal van het stadhuis van Enschede. Publiek is ook aanwezig bij deze raadsvergadering. We hebben net gehoord van premier Rutte dat we beter geen handen meer kunnen schudden om de overdracht van het nieuwe coronavirus (COVID-19) te remmen.  In Brabant krijgen mensen het advies niet meer naar hun werk te gaan, maar hier in Twente is alles nog normaal. De raadsvergadering verloopt op zich zoals gebruikelijk. Politiek gezien heerst een heleboel opwinding, binnen én buiten de raadzaal. Maar dat ligt aan het onderwerp van de opvang van minderjarige vluchtelingen. Nogal wat keren staan we dicht bij elkaar om moties te herschrijven. Maar we schudden de handen niet.😉 Vele schorsingen later fiets ik moe naar huis. We hebben de agenda niet eens helemaal kunnen afwerken. Maar dat ligt niet aan COVID-19. Nog niet. 

Dinsdagavond 10 maart 2020, Openbare Basisschool Stadsveld aan de Elferinksweg. Samen met Hadassa Meijer presenteer ik het Open Podium. Gelukkig denk ik eraan geen handen te geven. Veel mensen zeggen dan “o ja, natuurlijk.” Verder is de vergadering heel normaal en gezellig. Later zou dit de laatste vergadering blijken te zijn van de raad van Enschede deze maand…

Kan de stadsdeelcommissie Centrum wel doorgaan?

Donderdag 12 maart 2020. Ik ben voorzitter van de stadsdeelcommissie Centrum en we vergaderen volgende week. In de ochtend stuur ik daarom een mail naar de griffie(r):

Als voorzitter Centrum voel ik me verantwoordelijk voor het welzijn van de aanwezigen bij de vergadering dinsdag 17 maart. Ik weet dat jullie bezig zijn met covid-19 en de raad. Deze mail even specifiek over Centrum, maar wellicht helpt het ook voor andere vergaderingen zoals maandag de stedelijke commissie. 

Willen jullie nadenken over waarom Centrum wel of niet kan doorgaan? En als het doorgaat, moeten we zaken aanpassen? Een vriend wees mij op het volgende document:

https://www.veiligheidsberaad.nl/2020/03/11/bestuurlijk-afwegingskader-evenementen-covid-19/

Ik zie hierin zaken staan zoals “Hoe vaak wordt er luid gesproken, geschreeuwd, of gezongen bij het evenement?” Het kan dus verstandig zijn op te roepen om emoties binnen de perken te houden. […]

Ook “Als het in een afgesloten ruimte is, is die goed geventileerd?” lijkt me belangrijk. 

Ik bedacht me nog, is het zinvol de microfoons extra aandacht te geven? Schoonmaken, desinfecteren, helemaal niet gebruiken, hoesje eromheen? 

Jullie kunnen vast nog meer dingen bedenken. Lijkt me goed om te bedenken wanneer we de actuele situatie bekijken, wegen en een beslissing nemen omtrent het doorgaan van de bijeenkomst. Wie weet wat volgende week speelt… 
 

Later hoor ik dat een ziekenhuis in Rotterdam het personeel het advies geeft om situaties met verhoogd risico te mijden, zoals bijvoorbeeld politieke bijeenkomsten. Ik stuur daarom aan het begin van de middag nog een mail naar de griffie(r) met de opmerking dat medici niet meer naar onze vergaderingen kunnen komen. En de Universiteit Twente had die dag ook een evenement met medici afgeblazen. Dit geeft te denken; het is van belang dat iedereen die wil, bij een vergadering van de raad kan zijn. Bijvoorbeeld om in te spreken. 

Donderdagavond neem ik een besluit

In de namiddag krijgt Nederland het advies om bij ziekte thuis te blijven. En alle evenementen met meer dan 100 mensen worden afgelast. Ook theaters, musea en sportclubs sluiten. Ik denk tijdens mijn avondeten even goed na. Nu weet ik het zeker, ik gelast de vergadering van Centrum af. Wanneer het bepaalde groepen mensen om gezondheidsredenen afgeraden wordt om naar een bijeenkomst te gaan én bijeenkomsten van meer dan 100 mensen worden geannuleerd, vind ik het niet wijs om bij elkaar te komen voor een stadsdeelcommissievergadering. De dingen die we daar bespreken kunnen wel even wachten, in het belang van onze gezondheid. Ik mail meteen om 18:30 de griffie en ik zet de burgemeester in CC. Ook voeg ik nog een onheilspellend artikel van Nieuwsuur toe. De Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie schrijft dat Nederland nu moet doorpakken en dat “militaire besluitvaardige structuren” nodig zijn. Ik voel aan dat meer op komst is. 

Donderdagavond ben ik bij de fractievergadering op het stadhuis. We denken allemaal dat dit voorlopig de laatste keer is dat we mekaar in het echt zien. Bijzondere sfeer. Mijn fractiegenoten zijn het met me eens dat de raad niet meer bij elkaar moet komen. Fijn om deze steun te ervaren. Want ik kan nog zo zeker zijn van mijn zaak, ik ben niet alleen op de wereld. 

Vrijdag de dertiende: sociale afstand nemen

Vrijdag 13 maart 2020. Geen grap, het is echt vrijdag de dertiende. Om elf uur ’s ochtends ploft een persbericht in mijn mailbus. Na lezing ontplof ik zelf. Ik ben dermate woest dat mijn vriend me lief vraagt om alsjeblieft eerst rustig mijn gebakken ei op te eten. O ja, natuurlijk. ☺️🍳

Het oorspronkelijke persbericht meldt dat alle vergaderingen van de raad vanaf nu plaatsvinden in de raadszaal zonder publiek. Wat! Zonder overleg met mij als voorzitter Centrum besluit de burgemeester om vergaderingen door te laten gaan. Terwijl ik juist aangegeven heb te willen annuleren. Bizar.😫 Ik voel mij gepasseerd, niet serieus genomen. Hoe kan het dat de mensen van het stadhuis nog altijd niet doorhebben wat er nu gebeurt in het land? We moeten echt meer denken aan de gezondheid van iedereen! 

Na een paar telefoontjes van mij wordt de verwarring alleen maar groter. Niemand weet meer wie waarom wat heeft besloten. Over een hoge ambtenaar hoor ik zelfs de uitspraak dat “mensen zich niet zo moeten aanstellen.” Nou ja zeg! Dan moet ik maar escaleren tot het hoogste niveau. Ik doe weer wat ik eerder deed, en plant een zaadje. Maar nu ben ik écht woest. En dan niet woest op een bepaalde persoon, maar woest om de dommigheid, het onbegrip dat letterlijk mensenlevens kan kosten. 

Tegelijkertijd denk ik, ik ben wel de voorzitter Centrum. Iedereen kijkt naar mij tijdens de vergadering. Iedereen houdt mij verantwoordelijk. Terwijl ik het onverstandig vind om te vergaderen. Tijd voor actie! Ik pak de telefoon en besluit met de secretaris van de commissie Centrum de vergadering af te gelasten. Dat doe ik met de volgende tekst. Die tekst moet ik helemaal zelf verzinnen, want ondanks al mijn inspanningen is in de organisatie nog geen tekst beschikbaar. Met trillende vingers zit ik te tikken, want ik wil geen fouten maken en de boodschap moet in één keer goed overkomen:

Geachte geadresseerde, 
 
Als uw voorzitter Centrum heb ik besloten de vergadering van de stadsdeelcommissie Centrum dinsdag 17 maart 2020 te annuleren. Het coronavirus (COVID-19) maakt nu dat ik de gezondheid van deelnemers aan de vergadering heb afgewogen tegen het belang van de besluiten die op de agenda staan. Aangezien de landelijke overheid en ons eigen college van B&W bijeenkomsten die niet strikt noodzakelijk zijn afraden valt deze balans ruim uit naar afgelasting van de vergadering. In deze fase van de virusuitbraak is het noodzakelijk dat de infecties geleidelijk optreden zodat onze gezondheidszorg zoveel mogelijk mensen kan helpen. Wij kunnen dus met de annulering van vergaderingen bijdragen aan de gezondheid van velen.
 
Zodra bekend is wanneer bijeenkomsten weer kunnen plaatsvinden zal ik uiteraard met de commissiegriffier bekijken hoe de besluitvorming snel kan worden opgestart. 
 
Namens de voorzitter, de heer Vic van Dijk, […]

Gelukkig reageren de raadsleden goed. Iedereen begrijpt dat we niet bij elkaar moeten willen komen nu. Een dag later is dat nog niet overal doorgedrongen. Op Twitter steek ik een collega uit Hengelo nog een hart onder de riem. Ik vind het zo erg dat mensen door sommige gemeenten worden gedwongen een afweging te maken tussen hun democratische plicht en de gezondheid van zichzelf en anderen. 

De gemeente Enschede heeft het gewraakte persbericht later alsnog aangepast. Oef, dat liep gelukkig met een sisser af. Komende week komen we niet bij elkaar, gelukkig, zeg ik opgelucht. Maar wel met pijn in mijn democratisch hart. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring

Onderdeel van dossiers

28 februari 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

In dit dossier schrijf ik mijn persoonlijke ervaringen in de coronacrisis van me af. Ik focus op wat ik meemaak als gemeenteraadslid van Enschede. 

Gerelateerde zaken

23 december 2021

Het gemeentebestuur van Enschede heeft met een gedragscode afgesproken een geschenkenregister van ontvangen én gegeven geschenken bij te houden. Uit mijn vragen bleek dat wethouders en burgemeester dit helemaal niet doen.

11 december 2021
Ik vind integriteit belangrijk in de politiek. Wie niet? Van tijd tot tijd vraag ik burgemeester en griffie om hier aandacht aan te besteden met de gemeenteraad van Enschede. Veelal vergeefs, helaas.
27 april 2021
Ik bied me graag aan als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Dit met het oog op het vormen van een prachtteam voor D66 Enschede! Teamsamenwerking staat voorop. Teamleden hebben oog en waardering voor ieders inbreng. Zo heeft D66 Enschede effect naar buiten toe. 
12 april 2021

Hoe stuur je bij in de gemeenteraad? Vaak hoor je over volksvertegenwoordigers die een motie indienen of vragen stellen. Vaak met woorden als “bezorgd,” “schande” of “geschrokken.” De raad kan ook bijsturen op een minder opvallende manier. Dat deed ik bij de Bewonersadviesraad sociaal domein

12 maart 2021

De besteding van drie miljoen euro coronasteun voor de culturele sector in Enschede is bepaald. 🎉🎵🎭🩰
De gemeenteraad heeft maandag besloten conform raadsvoorstel.  

21 april 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

Digitaal vergaderen, maar hoe?

De lokale democratie is veilig. Vergaderingen zijn geannuleerd, zodat de democratie niet zorgt voor meer covid-19-besmettingen. Maar de democratie mag niet op slot. Dus stellen we vanuit D66 voor om digitaal te gaan vergaderen met de gemeenteraad van Enschede. 

9 april 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

16 maart 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

9 maart 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis 

28 februari 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis