De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis
Digitaal vergaderen, maar hoe?
De lokale democratie is veilig. Vergaderingen zijn geannuleerd, zodat de democratie niet zorgt voor meer covid-19-besmettingen. Maar de democratie mag niet op slot. Dus stellen we vanuit D66 voor om digitaal te gaan vergaderen met de gemeenteraad van Enschede.
Dat kost het stadhuis meer tijd dan je zou denken. Vele multinationale bedrijven vergaderen al jarenlang digitaal met hun mensen over de hele aardbol. Maar Enschede, “stad van nu,” heeft daar nog wel wat problemen mee. Weken gaan voorbij. Mijn ongeduld groeit. Ik zie kostbare tijd wegtikken. Uiteindelijk zullen we vijf weken niet hebben vergaderd.
Voor een deel is dit wel begrijpelijk. Je moet een goede techniek zien te vinden. Dat is even werk. In deze crisistijd komt veel werk op de medewerkers van de IT-afdeling af. Dan denken mensen vooral in de kaders die ze gegeven zijn. Aangezien de raad in het verleden geen middelen voor een grootschalig videovergaderinstrument heeft gegeven, kan IT dat nu ook niet uit de hoge hoed toveren. Wel is een ander hulpmiddel voor vergaderingen met een handvol mensen beschikbaar. Maar een stuk software waarmee tientallen mensen kunnen deelnemen aan een vergadering die door nog eens honderden mensen wordt gevolgd, nee, dat is niet zo voorhanden bij de gemeente. Het antwoord van de gemeentelijke organisatie is “nee.”
Maar “nee, kan niet” volstaat niet. Want de raad kan nu middelen beschikbaar stellen. De democratie mag niet op slot immers. De gemeenteraad moet op afstand besluiten kunnen nemen. Juist in tijden van crisis. De raad houdt vol en zo wordt uiteindelijk een videovergaderinstrument geregeld: Zoom. 🎉
Den Haag past de wet snel voor ons aan
Dan hebben we nog een formeel punt. De Gemeentewet moet worden aangepast om een gemeenteraadsvergadering mogelijk te maken waar de voorzitter en 39 raadsleden niet in één ruimte zitten. De Vereniging van Griffiers, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, de VNG-commissie Raadsleden & Griffiers en Statenlid.NU hebben hierover een duidelijke brief verzonden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hier ben ik erg blij mee, en ik mail meteen D66-Kamerlid Monica den Boer. We houden intensief contact over de behandeling van een spoedwet.
Een lang verhaal kort: met een week of wat is de spoedwet door beide Kamers aangenomen en van kracht. Dat is de op twee na snelste wet ooit, zo heb ik me laten vertellen. Petje af voor alle mensen in Den Haag, en daarbuiten, die hier aan bijgedragen hebben! Met deze Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming provincies, gemeenten, waterschappen en openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba kunnen gemeenteraden en andere volksvertegenwoordigingen digitaal vergaderen en besluiten nemen, vanaf 8 april en tot in elk geval september 2020.
Eerste digitale vergadering Centrum ging soepel
Op 21 april 2020 vond de eerste digitale vergadering van de stadsdeelcommissie Centrum plaats. Ik leidde deze digitale vergadering vanuit een bijna lege raadszaal. Dit was even wennen.😅 Ik ben trots op de raadsgriffie en de leden van de stadsdeelcommissie Centrum!👏 Iedereen had het goed voorbereid en daardoor ging het soepel. Dit filmpje heb ik gemaakt om iedereen een kijkje achter de schermen te bieden. Zet wel even je geluid aan om de sfeer goed te kunnen proeven. 🔈 Nu hadden we door de crisis erg veel agendapunten maar een volgende keer willen we ook ruimte bieden voor informeel digitaal gesprek met inwoners.