Weer was het raak, wéér gebruikte AkzoNobel een oude zoutleiding. Gevolg: weer een lekkage. Tweede Kamerlid Rob Jetten (D66) heeft dinsdag 13 maart 2018 een motie ingediend om dit aan de kaak te stellen. Daar ben ik erg blij mee!
Toch oude lekkende leiding gebruiken
Ik vind het ontzettend jammer dat AkzoNobel niet leert van de fout een half jaar geleden. Toen wilde AkzoNobel door blijven produceren, zonder een oude, zwakke leiding buiten gebruik te stellen. Met een grote lekkage in juli 2017 tot gevolg. Terwijl AkzoNobel dit leidingdeel wilde vervangen wegens ouderdom!
AkzoNobel breekt belofte “geen lekkage in 2018”
Nu is het verhaal nog erger. Want AkzoNobel heeft in alle communicatie naar de gemeenteraad van Enschede beweerd na 1 januari 2018 geen oude leidingen meer te gebruiken. En dus zouden geen lekkages meer optreden.
Helaas, aan de Burgemeester Stroinkstraat in Twekkelo is op 6 februari 2018 20 kubieke meter brak water gelekt. Zelfs ik wist dat deze leiding nog vervangen moest worden aangezien deze oude, zwakke delen bevatte. Sterker nog, twee weken eerder nog schreef AkzoNobel in een mail dat “alle pekel, met uitzondering van het deel langs de Haimersweg, door nieuw leidingwerk loopt.” Dat blijkt nu dus een [toggle]leugen. [/toggle][ttext]AkzoNobel zal misschien zeggen de waarheid geschreven te hebben omdat “pekel geen brak water is,” maar dan zeg ik “een lekkage is een lekkage.” Vertrouwen, daar draait het hier om, en ik voel me om de tuin geleid door AkzoNobel Hengelo! [/ttext]
Een week later zag ik hoe makkelijk AkzoNobel een leiding vervangt. Aan diezelfde Burgemeester Stroinkstraat in Enschede… Had dat niet eerder gekund? Of had gewoon de leiding buiten gebruik gesteld zolang deze nog niet aan de eisen voldeed. Maar nee, AkzoNobel moet blijkbaar kostte wat kost doorproduceren. De centen gaan voor het milieu…
Super dat Tweede Kamer roekeloos gedrag aan de kaak stelt
Kortom, ik ben heel erg blij dat de Tweede Kamer aanstaande dinsdag 19 maart 2018 over de motie stemt die dit roekeloze gedrag van AkzoNobel aan de kaak stelt. Zo gaan we van incidentenpolitiek naar een politiek die iets verandert. Zoals bijvoorbeeld een evaluatie van het verscherptetoezichtsregime en de Mijnbouwwet. Rob Jetten, veel succes en bedankt alvast!