Dit deed ik in politiek 2019

Politiek is doen. Soms leidt een uurtje werk tot veel verandering voor de inwoners van Enschede. Een andere keer zie je pas resultaat na wekenlang buffelen. Maar dat maakt het niet minder leuk om in deze blog eens terug te kijken op 2019. Wat deed ik samen met mijn collega’s van D66 zoal aan politiek het afgelopen jaar? En wat leverde dit op voor de stad Enschede? 

D66 heeft op bepaalde onderwerpen nogal wat bereikt. Ik was in 2019 betrokken bij:

Zie hier een langere uitleg van deze twaalf politieke projecten uit 2019. 

Studietoeslag verhoogd naar € 300

In maart heeft de raad unaniem mijn motie aangenomen om de individuele studietoeslag te verhogen naar € 300 per maand. In juli is dit ook daadwerkelijk besloten door de raad, met ingang per januari 2019. Zo kon goed samenwerken met Tweede Kamerlid Rens Raemakers leiden tot een betere opleiding voor arbeidsgehandicapte studenten. 

Verbouwingen Stadskantoor, Stadhuis en Noordmolen

In maart besloot de raad éénmalig € 1,6 miljoen te investeren in de drie gebouwen Stadskantoor, Stadhuis en Noordmolen. Zo bespaart de gemeente bijna € 0,8 miljoen per jaar. Het was allemaal wat ingewikkeld opgeschreven. Dus ontstond politiek gekrakeel. Puur omdat het zo slim klinkt om bijna twee miljoen niet uit te geven in tijden van geldtekorten. Ik heb kritisch op de inhoud doorgevraagd en toen werd duidelijk dat het heel verstandig was om de investering te doen. Omdat het de gemeente geld bespaart. En omdat de ambtenaren hun werk beter kunnen doen, zeker ook in de wijken. Gelukkig wilde de meerderheid van de raad die feiten uiteindelijk toch wel zien en besloot geld uit te geven om belastinggeld te besparen. 

Buitengebied beschermd tegen bovengrondse buisleidingen

20190411 Bovengrondse buisleiding stoom Twence Nouryon HengeloBij de behandeling van een bestemmingsplan bij Twence Boeldershoek bedacht ik me dat ik niet nog meer bovengrondse buisleidingen in het buitengebied wil zien. Die zijn erg lelijk namelijk. Ik heb samen met andere partijen de wethouder hierover bevraagd en toen heeft hij het bestemmingsplan in april aangepast. En aan het einde van 2019 zag ik zelfs dat de bestaande glimmende bovengrondse buisleiding in Hengelo donker gemaakt is. Ook hoorde ik dat men bezig gaat met meer beplanting om deze leiding te camoufleren in het landschap. Mooi! 

Gratis betalingsherinnering gemeentelijke belastingen

Heel veel mensen missen de aanslag gemeentelijke belastingen. Daarop volgt dan een betalingsherinnering die € 7 of € 16 kost. D66 heeft voorgesteld deze herinnering gratis te maken, maar dat zou de gemeente € 180.000 kosten. Daarop heb ik in mei aangegeven dat het college moet uitzoeken waarom toch zoveel mensen de (digitale) belastingaanslag missen. Nu ik dit tik, realiseer ik me dat ik meteen ga navragen wat hieruit is gekomen. 

Kandidaat Europees Parlement

2019 was heel bijzonder voor mij omdat ik kandidaat was voor het Europees Parlement. Een half jaar lang ben ik druk geweest met het verspreiden van de Europese samenwerkingsboodschap. En dat was zo ontzettend leuk! Bovendien versterkt Europa mijn werk in de gemeente Enschede. Na de verkiezingen in mei heb ik even rustig aan gedaan met Europa, maar in 2020 ga ik hier volop mee verder!  

Heftige invalbeurt in stadsdeelcommissie Zuid over RIBW

Vanwege een agendaprobleem mocht ik in juni mijn fractiegenoot Iris vervangen in de stadsdeelcommissie Zuid. Dit werd een ongewoon roerige vergadering met bijna tweehonderd bezorgde buurtbewoners als publiek. De mensen waren heel bezorgd over de komst van RIBW-cliënten naar de wijk. Ik heb me enorm gestoord aan veel van mijn collega-raadsleden. Zij deden alsof ze de komst van deze instelling voor beschermd wonen kunnen tegenhouden. Dus heb ik de wethouder maar op de man af gevraagd “Het klopt toch niet dat de gemeente de komst van RIBW kan tegenhouden?” Toen de wethouder aan het einde van de avond antwoordde dat de gemeente inderdaad niet de komst van RIBW kan verhinderen, liep de halve zaal leeg. Sommige feiten willen mensen misschien niet horen, maar het is toch beter je als politicus bij die feiten te houden. Anders ga je nog geloven in luchtkastelen. Na deze vergadering nam Iris dit moeilijke dossier weer over. 

Klachtencommissaris behouden

Soms is politiek goed opletten. Met de fractie lazen we in de Zomernota dat de Klachtencommissaris in feite zou worden opgeheven. Toen heb ik een motie gemaakt om dit succesvolle instituut te behouden, en die is in juli met overgrote meerderheid aangenomen. Simpel, maar je moet het wel even doen want anders loopt zoiets mis. 

Onveilige zoutwinning moet stoppen

20190927 Onveilige zoutwinning in Tubantia en aantekeningen Vic van DijkIn augustus zette Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) een ernstige brief aan zoutwinner Nouryon Hengelo uit juli online. Ik moest even kauwen op deze brief en navraag doen. Eind september heb ik het college voorgesteld de minister te vragen de zoutwinning stil te leggen, als inderdaad de situatie zo ernstig is als SodM in zijn brief stelde. Het resultaat waren grote krantenkoppen op de voorpagina. Het antwoord na een paar weken luidde dat “geen sprake is van acuut onveilige zoutwinningsactiviteiten.” Bij een bijeenkomst half november hoorden we van SodM dat Nouryon in de tussentijd heel veel had verbeterd aan de veiligheid. Het was wat heftig en bijzonder, maar ik ben blij zo te hebben kunnen bijdragen aan een veilige zoutwinning. 

Toen de stikstofcrisis nog PAS was

Door de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) eind mei wist ik dat er iets aan de hand was met stikstof in Nederland. Ik stelde toen de vraag aan de ambtenaren wat dit kon betekenen voor de ruimtelijke ontwikkelingen in Enschede. Een antwoord bleef helaas lang uit (vrij toegankelijke versie artikel).

Dus ben ik gaan zeuren totdat ambtenaren zelfs chagrijnig van mij werden. We wilden met onze fractie gewoon weten wat de gevolgen zouden zijn voor Enschede. Want daar moeten we ons als raad op voorbereiden (vrij toegankelijke versie artikel). Vier maanden later (!) werd het dan duidelijk: alle bestemmingsplannen konden doorgaan, behalve één zonnepark. Gelukkig hebben we dat zonnepark in een extra raadsvergadering kunnen aanpassen zodat het toch kon doorgaan. 

Inmiddels is iedereen duidelijk dat heel Nederland midden in een stikstofcrisis zit. Veel is nog onduidelijk, maar de gemeente Enschede heeft zijn lesje nu wel geleerd en zit nu met de neus vooraan. 

Fonds lokale journalistiek

Van tijd tot tijd beweert lokale omroep 1Twente Enschede failliet te gaan wanneer hij geen extra geld krijgt. Opvallend genoeg bestaat 1Twente Enschede nog altijd. Terwijl niet op tijd extra geld is gegeven. Ik vind dit een lastige situatie. Want ik wil me als lokaal politicus niet bemoeien met één van mijn waakhonden.

1Twente moet zich journalistiek en onafhankelijk van de politiek op kunnen stellen. In april heeft D66 dan ook voorgesteld een onafhankelijk fonds voor lokale journalistiek in te stellen. De gemeente kan dat fonds vullen met de € 100.000 wettelijke subsidie die nu direct naar 1Twente Enschede gaat. Anderen kunnen ook een bijdrage doen. Een onafhankelijk fondsbestuur bepaalt dan welke lokale journalistieke initiatieven geld krijgen. De lokale politiek staat dan mooi op afstand. De waakhond kan zijn lokale politieke baasje dan gerust een keer bijten. Zijn eten krijgt hij immers uit een andere voederbak: het fonds.

Het college wilde nog niet beginnen aan een apart fonds. Maar op een andere suggestie van mij antwoordde het college wel positief. 1Twente Enschede krijgt nu nog slechts maandelijkse voorschotten van de subsidie overgemaakt. Zo is de gemeente niet een heel jaar aan subsidie kwijt bij faillissement aan het begin van het jaar. Ik ben erg blij dat we het financiële risico voor de gemeente aanzienlijk hebben kunnen beperken met deze suggestie. 

Daarnaast heeft D66-Kamerlid Joost Sneller geregeld dat lokale omroepen extra subsidie krijgen om professioneler te worden. 1Twente Enschede krijgt voor de periode van een jaar nog eens € 171.000 extra van de minister. Zo kan 1Twente Enschede op eigen benen leren staan. Hopelijk is dit een voorbode van de overgang van de financiering van lokale omroepen naar het Rijk. Dat is ook een manier waarop de gemeenteraad niet meer over zijn eigen waakhond gaat. 

Nu is het zaak dat we de € 250.000 risico die de gemeente nog loopt met 1Twente Enschede verkleinen. Dat risico zit in de afgegeven bankgarantie. In 2020 zal ik doorgaan met vragen stellen zodat 1Twente Enschede de lening af gaat lossen en de gemeentelijke bankgarantie opgeheven kan worden. Dan is onze lokale omroep tenminste écht onafhankelijk! En dan zie ik het Fonds voor Lokale Journalistiek Enschede nog wel opgericht worden. Alles in dit dossier gaat met kleine stapjes. 

Maak plek voor woonwagens, net zoals voor woningen

Sinds de zomer maakte de hele raad duidelijk aan de wethouder dat hij plek moet maken voor een stuk of twintig woonwagens in Enschede. In november kwam dit tot een heus debat. Ik ben blij dat dit op een goede manier verliep en de wethouder nu beloofd heeft dit toch mee te nemen in de volgende zomernota. Want ook voor onze woonwagenbewoners willen we plek maken in Enschede. Dit mensenrecht gaat mij echt aan het hart. 

Eén aanvraag kwijtschelding belastingen

In december bevond ik me plots in een bizarre bestuurlijke soap. Een lang verhaal kort: het waterschap trekt zich terug uit de gezamenlijke aanvraag voor kwijtschelding van gemeentebelastingen en waterschapsbelastingen. Het resultaat zal zijn dat minder inwoners van Enschede de kwijtschelding aanvragen. En dus krijgen we meer mensen in armoede. “We maken het niet leuker, wel moeilijker.” Dus ben ik samen met een heleboel andere mensen in Enschede én daarbuiten gaan vechten voor het behoud van de gezamenlijke aanvraag. Dit loopt nog. 

 

 

Labels

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring

Gerelateerde zaken

27 april 2021
Ik bied me graag aan als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Dit met het oog op het vormen van een prachtteam voor D66 Enschede! Teamsamenwerking staat voorop. Teamleden hebben oog en waardering voor ieders inbreng. Zo heeft D66 Enschede effect naar buiten toe. 
30 december 2020

Over politiek 2020 heb ik een eindejaarsblog geschreven. Net zoals ik vorig jaar deed. Alleen was 2020 natuurlijk totaal anders dan 2019. Corona domineerde een deel van de lokale politiek. Daarnaast kon ik bijdragen aan de gelijke beloning van mannen en vrouwen, de maatregelverordening en voldoende drinkwater. Maar ook de gevolgen van de toeslagenaffaire, straatraces, woonwagenstandplaatsen en het landelijk gebied hadden mijn aandacht.