Ongeveer achtduizend mensen in Enschede hebben een inkomen rondom bijstandsniveau. De gemeente springt bij om deze mensen en hun kinderen te ondersteunen. Want langdurig rondkomen van een dergelijk minimuminkomen is niet gemakkelijk. D66 wil dat mensen met de gemeentelijke hulp in staat zijn om de weg uit de armoede naar meer inkomen te vinden.
Wanneer iemand werkloos is, willen we natuurlijk dat deze persoon werk vindt en daar helpt het gemeentelijk Werkplein bij. Wanneer iemand ziek is, dan is het eerst zaak beter te worden, eventueel met ondersteuning van het wijkteam. En wanneer iemand diep in de schulden zit, helpt de Stadsbank Oost-Nederland om de schulden af te bouwen.
Naast deze hulp om de oorzaken van problemen te verminderen, is ook hulp nodig om de ergste nood te lenigen. Wanneer je koelkast stuk is en je hebt absoluut geen geld om een nieuwe te kopen, springt de gemeente bij met “bijzondere bijstand”. Al dan niet middels een renteloze lening. D66 vindt dat kinderen moeten kunnen meedoen met hun leeftijdgenoten. Daarom biedt stichting Leergeld met gemeentelijk geld een fiets, sportkleding en lidmaatschap van een sportvereniging aan kinderen wiens ouders dit niet kunnen betalen. Zodat ieder kind dezelfde kansen krijgt.
Dit zijn allemaal voorbeelden van gemeentelijk armoedebeleid. Meer informatie over alle armoede-instrumenten van de gemeente Enschede kun je vinden in deze blog die ik heb geplaatst op de website van D66 Enschede.