Huisvesting ambtenaren: verkies je feiten, of opwinding?

Weekeinde. Hét moment voor een raadslid om voor te bereiden. Ik lees het raadsvoorstel over de huisvesting van alle gemeente-ambtenaren in Enschede. Het college van burgemeester en wethouders vraagt aan de gemeenteraad van Enschede om 1,6 miljoen euro te investeren in drie gemeentelijke gebouwen: Stadskantoor, Stadhuis en Noordmolen. Hiermee bespaart de gemeente jaarlijks ruim drie ton én dit vult een bestaande taakstelling (bezuiniging) in. 

Onduidelijk en onvolledig voorstel

Dat klinkt voor mij als een financieel verstandig voorstel. Maar het raadsvoorstel verwijst naar documenten die ik niet ken. Het raadsvoorstel is niet duidelijk en niet volledig. Gelukkig kan ik nog vóór het debat vragen stellen over feiten, zogenaamde “technische vragen.” Dus ik mail dertien technische vragen naar de raadsgriffie. Ondanks de voorjaarsvakantie krijg ik twee dagen later al de antwoorden op mijn vragen. 

Het is onhandig dat niet alles in het raadsvoorstel stond. Maar ik kom er wel uit nu, dankzij de antwoorden op mijn vragen. En waar ik geen echt antwoord heb gekregen, kan ik dat politiek bespreken met de wethouder in het debat. 

In plaats daarvan besluit de voorzitter het debat uit te stellen. Waarom? Omdat raadslid Margriet Visser van EnschedeAnders.nl op vrijdagmiddag mailt dat ze uitstel wil van het debat op maandag. Want ze heeft niet alle informatie om het debat te kunnen voeren. Zo’n beetje de gehele oppositie zit samen op het stadhuis die middag. Die fracties vallen haar stuk voor stuk per mail bij. 

Geen debat, wel een column

Diezelfde vrijdagmiddag heeft Margriet Visser blijkbaar wél genoeg informatie om een column getiteld “De weg kwijt” te schrijven over de huisvesting van de ambtenaren. Kort en goed suggereert ze dat het college veel te veel geld uitgeeft en de ambtenaren de wijken uit zouden moeten van het raadsvoorstel. 

Raadsleden laten extra informatie ongelezen

Nu heeft iedereen een week extra de tijd om alles goed door te lezen. Na die leesweek vindt alsnog het debat plaats. En wat blijkt tot mijn verbazing? De meeste raadscollega’s hebben de door hen opgevraagde informatie niet gelezen! Wanneer je het debat terugluistert hoor je raadsleden op hoge toon beweren dat het raadsvoorstel alleen maar geld zou kosten. Maar het voorstel levert juist geld op! Wanneer ik de collega’s hierover bevraag blijft het vrij stil. Een andere collega beweert doodleuk dat ik het mis heb. Ik voel me alsof ik in een andere film speel. Zou ik het verkeerd hebben gelezen? 

Gemeente bespaart bijna 8 ton per jaar op huisvesting

Maar gelukkig bevestigt de wethouder aan het einde van het rondje dat ik het correct heb verteld. De wethouder zet het financiële overzicht naderhand nog een keer op papier. Conclusie: de gemeente bespaart met de aanpassingen in de huisvesting van ambtenaren 788.000 euro per jaar! € 465.000 daarvan was al begroot (een “taakstelling”), dus per saldo besparen we 323.000 euro per jaar op de huisvesting van ambtenaren. Tegelijkertijd verbeteren we de werkomgeving van de ambtenaren. 

Gemeente verkleint dure leegstand

Daarnaast verkoopt Enschede de servicecentra in de wijken. Dit zal gepaard gaan met een verlies, een afboeking, van ongeveer 4 miljoen euro. Maar dan hoeft de gemeente niet meer te betalen voor de leegstand in die gebouwen. Die leegstand kost nu een half miljoen euro per jaar. Kortom, de verkoop van de servicecentra is een bedrijfseconomisch verstandige beslissing aangezien je in acht jaar de afboeking hebt terugverdiend. 

De keuze tussen meelopen of zelf nadenken

Ik vind het heel jammer dat raadsleden blindelings achter een column aan lopen. En dat is tegelijkertijd een compliment voor de schrijver van die column. Margriet Visser weet als geen ander een heleboel raadsleden te leiden. En dat is heel knap. Voor de inwoners van onze stad zou het alleen beter zijn wanneer meer raadsleden zélf alle informatie lezen en zélf onafhankelijk nadenken. Dan zouden we geen raadsvoorstel dat belastinggeld van onze inwoners bespaart hoeven afwijzen. 

Let wel, ik pleit er niet voor dat we het in de gemeenteraad van Enschede allemaal met elkaar eens moeten zijn. Natuurlijk heeft iedere partij zijn eigen politieke idealen, en die verschillen. Maar ik wens iedere volksvertegenwoordiger wel een eigen analyse, mening en verhaal toe. Omdat dat goed is voor de democratie in onze stad. 

D66 regelt garantie dat ambtenaren in de wijken blijven

We zouden in de raad meer kunnen debatteren over Politiek met de grote “P.” Ook in dit huisvestingsvoorstel zit Politiek. Het leek namelijk even alsof het college ambtenaren vanuit de wijken naar het Stadhuis, het Stadskantoor en de Noordmolen in het centrum wilde halen. Samen met een heleboel andere partijen vinden we dit bij D66 zeer onwenselijk. We willen dat ambtenaren dichtbij de inwoners waar ze voor werken aan de slag kunnen.

Waar anderen slechts fulmineerden over de vermeende ambtelijke leegloop van de wijken, heb ik mijn tanden erin gezet. In de stapel stukken vond ik een passage die suggereerde dat ambtenaren in de wijken kunnen blijven werken. Ik heb gebeld met stadsdeel West en daar hoorde ik dat de ambtenaren kunnen blijven werken vanuit de begane grond van het huidige servicecentrum (die na de verkoop wordt gehuurd). Niet alleen de kleine “wijksatellieten” bieden dus de huisvesting. Dit wilde ik wel zeker weten. Omdat niemand hierop doorvroeg heb ik de wethouder aan het einde van het debat om een garantie gevraagd. En toen verzekerde de wethouder de commissie dat de ambtenaren in de wijken kunnen blijven werken. Dit heeft hij ook nog eens op papier gezet na de vergadering. 

Fragment Wijken uit Technische beantwoording n.a.v. debat ‘Toekomstbestendige huisvesting van de ambtelijke organisatie
Fragment Wijken uit Technische beantwoording n.a.v. debat ‘Toekomstbestendige huisvesting van de ambtelijke organisatie’

 

Zo zie ik dat het verbale geweld van mijn collega’s niet op feiten berust. Ondertussen heeft D66 Enschede de feiten boven water getild. En D66 heeft de stad ervan verzekerd dat de gemeente in nauw contact blijft met de inwoners in de wijken. Het is jammer dat het beeld van opwinding overheerst, ook in de media. Tegelijkertijd geeft mij dat nog meer energie om door te gaan met Politiek op basis van feiten, lezen én luisteren! 

De raad besluit te verbouwen

Maandag 11 maart 2019 heeft de raad besloten om het voorstel van het college te volgen. Daar ben ik heel blij mee! Liefhebbers kunnen het debat nakijken op de website van de gemeenteraad

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring