In december 2016 had de Cliëntenraad Werk & Inkomen een vertoning van de film “I, Daniel Blake” georganiseerd. Ik vond deze film erg indrukwekkend en hield het niet droog. In februari heb ik gezorgd voor een extra vertoning zodat nog meer raadsleden en ambtenaren van Werkplein deze film konden zien. Toen konden we ook mooi napraten over de situatie in Enschede.
De film
De film gaat over een man, Daniel Blake, die het aan zijn hart krijgt en zodoende zijn werk niet meer kan doen. De film laat op hartverscheurende wijze zien hoe hij in het Verenigd Koninkrijk van het kastje naar de muur wordt gestuurd bij zijn pogingen een uitkering te verkrijgen. Ook zien we een enkele ambtenaar die probeert uit het systeem te breken om Daniel écht te helpen. Ik zal hier niet de hele filminhoud vertellen, ik zeg hier alleen maar: ga ook deze indrukwekkende film zien!
Het napraten over Werkplein Enschede
Bij het napraten was iedereen het erover eens dat de film als geheel niet voorkomt in Enschede. Maar uiteraard lukt het soms niet om iemand meteen te helpen, dus een enkele situatie uit de film zal wel voorkomen. Gelukkig wordt zo’n situatie meestal vrij snel opgelost.
Meer algemeen herkenden de aanwezigen wel thema’s uit de film. Zo weten we dat niet iedereen met een computer om kan gaan, en veel mensen zijn laaggeletterd. Hier moeten we rekening mee houden, temeer daar mensen het niet snel zullen zeggen als ze niet kunnen lezen.
Ambtenaren gaven aan soms wel eens moeite te hebben om “maatwerk,” dus afwijken van “het systeem,” te verdedigen. In de politiek weten we dat ook, dat de ruimte voor maatwerk nog moet groeien.
Persoonlijke aandacht is heel belangrijk. Een hele vooruitgang is dat sinds kort in Enschede jaarlijks gesproken wordt met iedereen die een uitkering krijgt. Maar de politiek moet zich wel realiseren dat dit tijd, menskracht en dus geld kost.