Intensieve filmvertoning “I, Daniel Blake”

In december 2016 had de Cliëntenraad Werk & Inkomen een vertoning van de film “I, Daniel Blake” georganiseerd. Ik vond deze film erg indrukwekkend en hield het niet droog. In februari heb ik gezorgd voor een extra vertoning zodat nog meer raadsleden en ambtenaren van Werkplein deze film konden zien. Toen konden we ook mooi napraten over de situatie in Enschede. 

De film

De film gaat over een man, Daniel Blake, die het aan zijn hart krijgt en zodoende zijn werk niet meer kan doen. De film laat op hartverscheurende wijze zien hoe hij in het Verenigd Koninkrijk van het kastje naar de muur wordt gestuurd bij zijn pogingen een uitkering te verkrijgen. Ook zien we een enkele ambtenaar die probeert uit het systeem te breken om Daniel écht te helpen. Ik zal hier niet de hele filminhoud vertellen, ik zeg hier alleen maar: ga ook deze indrukwekkende film zien!

Het napraten over Werkplein Enschede

Bij het napraten was iedereen het erover eens dat de film als geheel niet voorkomt in Enschede. Maar uiteraard lukt het soms niet om iemand meteen te helpen, dus een enkele situatie uit de film zal wel voorkomen. Gelukkig wordt zo’n situatie meestal vrij snel opgelost. 

Meer algemeen herkenden de aanwezigen wel thema’s uit de film. Zo weten we dat niet iedereen met een computer om kan gaan, en veel mensen zijn laaggeletterd. Hier moeten we rekening mee houden, temeer daar mensen het niet snel zullen zeggen als ze niet kunnen lezen. 

Ambtenaren gaven aan soms wel eens moeite te hebben om “maatwerk,” dus afwijken van “het systeem,” te verdedigen. In de politiek weten we dat ook, dat de ruimte voor maatwerk nog moet groeien. 

Persoonlijke aandacht is heel belangrijk. Een hele vooruitgang is dat sinds kort in Enschede jaarlijks gesproken wordt met iedereen die een uitkering krijgt. Maar de politiek moet zich wel realiseren dat dit tijd, menskracht en dus geld kost. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring

Onderdeel van dossiers

De gemeente Enschede helpt op allerlei manieren mensen met het vinden van werk. Uiteraard verstrekt de gemeente een uitkering wanneer iemand zonder inkomen zit. Gezien de hoge werkloosheid heb ik in de gemeenteraad veel aandacht voor het thema “Werk.”

Gerelateerde zaken

Hoe stuur je bij in de gemeenteraad? Vaak hoor je over volksvertegenwoordigers die een motie indienen of vragen stellen. Vaak met woorden als “bezorgd,” “schande” of “geschrokken.” De raad kan ook bijsturen op een minder opvallende manier. Dat deed ik bij de Bewonersadviesraad sociaal domein

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

Met een motie heb ik gezorgd voor meer studietoeslag. Het college stuurt nu zo snel mogelijk een nieuwe verordening naar de raad. Enschede verhoogt dan de individuele studietoeslag naar ongeveer 300 euro per maand. Die verhoging heeft liefst terugwerkende kracht, zodat ook de studenten in het huidige studiejaar deze studiestimulans krijgen.

Lokale krant TC Tubantia kopte op 27 april 2018 “Enschede blundert opnieuw met sanctie voor ‘bijstandsfraude’.” Het artikel onder deze vette kop benadrukt dat de gemeente “opnieuw door het stof moet.” Ik schrok van deze beschuldigende berichtgeving over fraude. Dus ging ik op onderzoek uit. Hier lees je mijn verslag. 

Laatst mocht ik aanschuiven in een uitzending van “De Vrije Republiek Twente.” Hier kun je dit enerverende gesprek nakijken.

Zo af en toe mondt politiek uit in een smerige vertoning. Hier schrijf ik over zo’n raadsvergadering met vieze nasmaak. Lees en huiver, maar weet wel dat dit gelukkig een uitzondering is. 

Waarom is de werkloosheid in Enschede hoog en wat proberen we hieraan te doen?