Kunststof schaatsbanen en andere mogelijke milieuverontreiniging door PFAS’en

Ik heb milieuverontreiniging door PFAS’en geagendeerd in Enschede met de volgende politieke vragen. Want we moeten ook lokaal aan de slag om de verspreiding van deze schadelijke stoffen terug te dringen. 

Politieke vragen over kunststof schaatsbanen en andere mogelijke milieuverontreiniging door PFAS’en

Grondverontreinigingen door PFAS en andere poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS’en) zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Het college van Enschede heeft ook in Twents verband maatregelen genomen om grondverplaatsingen mogelijk te makenD66 Enschede wil nu graag nader kijken naar de oorzaak van de milieu-verontreinigingen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. 

Waar zitten PFAS’en in?

Velen van ons gebruiken pannen met een anti-aanbaklaag gemaakt van polytetrafluoretheen (PTFE, merknaam teflon). Poly- en perfluoralkylstoffen kunnen gebruikt zijn bij de productie van PTFE. PTFE en aanverwante stoffen worden ook gebruikt in kunststof schaatsbanen, smeermiddelen, skiwax, kleding, tapijten, etc. Zodoende kunnen de (schadelijke) PFAS’en nog aanwezig zijn in deze producten. Poly- en perfluoralkylstoffen zelf worden ook gebruikt in brandblusmiddelen en andere toepassingen voor oppervlakte-actieve stoffen. 

PFAS’en blijven voor altijd in het milieu; hoe voorkomen we dit? 

Het kenmerk van PTFE is dat het met bijna niks reageert. Deze “chemische inertie” maakt het tot zo’n fantastisch anti-aanbakmateriaal. Vlees kan immers niet aan PTFE kleven omdat PTFE met bijna geen andere stoffen een chemische binding aangaat. PTFE is ook nog eens erg glad, dat maakt het geschikt voor allerlei glijtoepassingen. Diezelfde chemische inertie van PTFE maakt dat het niet wordt afgebroken in het milieu. PTFE en PFAS’en zijn dan ook “forever chemicals” die voor eeuwig in het milieu blijven. Zo ook in het menselijk lichaam. Van vele van deze stoffen is bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Om milieuverontreinginig door deze stoffen in Enschede te agenderen stelt D66-raadslid Vic van Dijk de volgende vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Enschede. 

  1. Wat kan en wil het college doen om de verspreiding van PFAS en andere poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS’en) in Enschede tegen te gaan? 
  2. Een veelgebruikt bestuurlijk excuus is om te zeggen dat Enschede wacht op landelijke maatregelen. Maar iedere overheid heeft een voorzorgplicht voor de inwoners. Heeft het college enig idee hoeveel PFAS’en in Enschede in het milieu terechtkomen? Leidt het gebruik van een kunststof schaatsbaan bijvoorbeeld tot milieu-verontreiniging en zou het college dit terug kunnen dringen? En heeft het college zicht op het gebruik van PFAS’en door de brandweer bij bijvoorbeeld het blussen? 
  3. Heeft het college inzicht in het gebruik van PFAS’en door de eigen organisatie(s) en kan het dit terugdringen? Dit kan gaan van het gebruik van pannen met anti-aanbaklaag in de kantine, smeermiddelen in het gemeentelijk fietsen- en wagenpark, de rode loper van het stadhuis en dienstkleding tot de industriële installaties van Twence. 
  4. Is het college bereid te komen met een aanpak milieu-verontreiniging door PFAS’en en andere stoffen? En op welke termijn? Welke politieke dilemma’s ziet het college nu al voor zich en hoe kan de raad hierin een constructieve rol spelen in het belang van de gezondheid van onze inwoners? 

 

Labels

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring