Overmacht Randstad onder kandidaten Europees Parlement

De kandidaten voor het Europees Parlement wonen vooral in de Randstad, zo zie je op de kaart. Deze ongelijke verdeling kan een goede reden zijn om op een lokale kandidaat dichtbij te stemmen. Om zo ook de mensen in de grensregio’s te horen in het parlement. 

Kandidaten op de kaart

Ik heb 290 Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement op de kaart gezet. Letterlijk. Je ziet op deze kaart het aantal kandidaten dat in een plaats woont. Van welke partij dan ook. Veel plaatsen hebben maar 1 of 2 kandidaten. Dit zie je aan de kleine gele cirkels.

In de Randstad daarentegen staan grote roodbruine cirkels. Want in een stad als Amsterdam wonen maar liefst 46 kandidaten, in Rotterdam 13 en in Den Haag 27. Overigens wonen sommige kandidaten van de Nederlandse kieslijsten niet in Nederland, hen heb ik weggelaten. 

Weinig kandidaten in de grensregio’s

Natuurlijk wonen in de Randstad meer mensen dan in een grensregio zoals Twente. Logisch dus dat de Randstad meer parlementskandidaten telt. Alleen de verdeling van kandidaat-volksvertegenwoordigers over het land is ook ten opzichte van de inwonertallen heel scheef. Vergelijk bijvoorbeeld de stad Utrecht met de regio Twente. Zes kandidaten wonen in Twente (620.000 inwoners). Twente telt dus grofweg één kandidaat per honderdduizend inwoners. De stad Utrecht telt één kandidaat per dertigduizend inwoners (elf kandidaten op 350.000 inwoners). De stad Utrecht heeft dus per inwoner drie keer zoveel kandidaten als de hele regio Twente! De cijfers voor de hele provincie Utrecht of de stad Amsterdam met 46 kandidaten zal ik maar niet verder uitrekenen… 

Waarom hebben de grensregio’s meer volksvertegenwoordigers nodig?

Waar een parlementariër woont zegt natuurlijk niks over de kwaliteit van het werk van de volksvertegenwoordiger. Is de oververtegenwoordiging van de Randstad bij parlementskandidaten dan wel een probleem? Ik denk van wel. 

Want een gespreide herkomst van de 26 Nederlanders die straks in het Europees Parlement zitten is goed voor het werk dat zij doen. Zo kunnen alle kwesties die spelen door heel Nederland makkelijk gehoord worden. Ook grensregio’s moeten gehoord worden in het parlement! Parlementsleden die wonen in een grensregio kunnen daar mooi bij helpen. Juist omdat de problemen in een grensregio in de Randstad niet spelen. Bijvoorbeeld: vanuit Twente over de grens werken is nu lastig omdat Duitsland niet alle diploma’s erkent. Een Twentse Europarlementariër kan dit uit eigen ervaring met kracht onder de aandacht brengen in Brussel. 

Ik ben kandidaat vanuit Oost-Nederland

Gelukkig heeft de kiezer op 23 mei het laatste woord. Overweeg daarom een stem op een kandidaat uit een grensregio. Ik vertegenwoordig graag Twente, Overijssel en de hele grensregio van Oost-Nederland! Ik zie hier in Enschede al jaren hoe hard we Europa nodig hebben om de grens met Duitsland uit te gummen. Zodat je makkelijk kunt werken in Duitsland. Zo krijgen meer mensen een baan en dat is goed voor de lokale economie in het grensgebied. Stem daarom D66 lijst 1, plek 12 voor Vic van Dijk uit Enschede. 

Voor deze kaart zijn de Nederlandse kandidatenlijsten voor de Europese Parlementsverkiezingen 2019 zoals beschikbaar gemaakt door OpenState gebruikt. Van iedere woonplaats op de kandidatenlijsten is geteld hoe vaak deze voorkomt. Dit aantal kandidaten voor een woonplaats is met gekleurde cirkels gevisualiseerd op de kaart. Naast kleur is ook de grootte van een cirkel maatgevend voor het aantal kandidaten in die woonplaats. Het maakt voor deze kaart dus niet uit van welke partij een kandidaat is. De locaties van de cirkels zijn geautomatiseerd opgezocht; een enkele kleine locatiefout kan niet worden uitgesloten. Kandidaten met woonplaatsen buiten Nederland zijn weggelaten. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring

Gerelateerde zaken

27 april 2021
Ik bied me graag aan als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Dit met het oog op het vormen van een prachtteam voor D66 Enschede! Teamsamenwerking staat voorop. Teamleden hebben oog en waardering voor ieders inbreng. Zo heeft D66 Enschede effect naar buiten toe. 
22 februari 2021
Waar komen de kandidaten voor de Tweede Kamer vandaan? Veelal uit de Randstad. Dat kun je duidelijk zien op de kandidatenkaart die ik heb gemaakt voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021.
3 juli 2019

Wat was de Europese campagne gaaf! Ik heb maandenlang heel veel over de Europese Unie gesproken. Zwolle, Dalfsen, Enschede, Deventer, Kampen, Olst, Oldenzaal, Hardenberg en Steenwijk: ik ben overal geweest! Zoveel mensen waren in Overijssel keihard aan de slag. Duizenden flyers zijn uitgedeeld, vele handen mocht ik schudden.

22 mei 2019
’s Ochtends vroeg deelden we appels en flyers uit bij station Enschede. TC Tubantia en 1Twente waren erbij. Journalist Teun Staal vroeg mij waarom ik zoveel moeite doe om mensen over Europa te vertellen. Kijk het filmpje 📽 in dit bericht voor mijn antwoord.
9 mei 2019
Ik steek op Europadag (9 mei) de vlag uit! Want met een half miljard mensen en een kleine dertig landen staan we samen sterk in een grote wereld. 💪 Kijk het filmpje 📽 in dit bericht voor een korte “vlagboodschap”…
28 april 2019

Een half miljoen stemgerechtigden kan niet zomaar in Nederland stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen. Ik schrok enorm toen ik dit hoorde! Hier lees je hoe ik mijn best gedaan heb om het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken om te gaan stemmen op 23 mei 2019

2 januari 2019

Ik heb me kandidaat gesteld voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019! Ik sta bij D66 op een prachtige plek 12, als enige uit Twente en Overijssel! Ik wil heel graag Europa verder versterken, juist in de lokale regio’s en met meer democratische invloed voor de inwoners. In deze blog lees je waarom ik zo enthousiast ben over de Europese Unie. 

 

27 oktober 2018
Bij verkiezingen wil je snel en gemakkelijk kunnen stemmen. Ook bij een grote opkomst. Daarom is het van belang dat de gemeente een passend aantal stembureaus opent. In deze blog kijk ik terug op de vermindering van het aantal stembureaus in Enschede in 2015. 
28 mei 2015
Waarom is de werkloosheid in Enschede hoog en wat proberen we hieraan te doen?