De kandidaten voor het Europees Parlement wonen vooral in de Randstad, zo zie je op de kaart. Deze ongelijke verdeling kan een goede reden zijn om op een lokale kandidaat dichtbij te stemmen. Om zo ook de mensen in de grensregio’s te horen in het parlement.
Kandidaten op de kaart
Ik heb 290 Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement op de kaart gezet. Letterlijk. Je ziet op deze kaart het aantal kandidaten dat in een plaats woont. Van welke partij dan ook. Veel plaatsen hebben maar 1 of 2 kandidaten. Dit zie je aan de kleine gele cirkels.
In de Randstad daarentegen staan grote roodbruine cirkels. Want in een stad als Amsterdam wonen maar liefst 46 kandidaten, in Rotterdam 13 en in Den Haag 27. Overigens wonen sommige kandidaten van de Nederlandse kieslijsten niet in Nederland, hen heb ik weggelaten.
Weinig kandidaten in de grensregio’s
Natuurlijk wonen in de Randstad meer mensen dan in een grensregio zoals Twente. Logisch dus dat de Randstad meer parlementskandidaten telt. Alleen de verdeling van kandidaat-volksvertegenwoordigers over het land is ook ten opzichte van de inwonertallen heel scheef. Vergelijk bijvoorbeeld de stad Utrecht met de regio Twente. Zes kandidaten wonen in Twente (620.000 inwoners). Twente telt dus grofweg één kandidaat per honderdduizend inwoners. De stad Utrecht telt één kandidaat per dertigduizend inwoners (elf kandidaten op 350.000 inwoners). De stad Utrecht heeft dus per inwoner drie keer zoveel kandidaten als de hele regio Twente! De cijfers voor de hele provincie Utrecht of de stad Amsterdam met 46 kandidaten zal ik maar niet verder uitrekenen…
Waarom hebben de grensregio’s meer volksvertegenwoordigers nodig?
Waar een parlementariër woont zegt natuurlijk niks over de kwaliteit van het werk van de volksvertegenwoordiger. Is de oververtegenwoordiging van de Randstad bij parlementskandidaten dan wel een probleem? Ik denk van wel.
Want een gespreide herkomst van de 26 Nederlanders die straks in het Europees Parlement zitten is goed voor het werk dat zij doen. Zo kunnen alle kwesties die spelen door heel Nederland makkelijk gehoord worden. Ook grensregio’s moeten gehoord worden in het parlement! Parlementsleden die wonen in een grensregio kunnen daar mooi bij helpen. Juist omdat de problemen in een grensregio in de Randstad niet spelen. Bijvoorbeeld: vanuit Twente over de grens werken is nu lastig omdat Duitsland niet alle diploma’s erkent. Een Twentse Europarlementariër kan dit uit eigen ervaring met kracht onder de aandacht brengen in Brussel.
Ik ben kandidaat vanuit Oost-Nederland
Gelukkig heeft de kiezer op 23 mei het laatste woord. Overweeg daarom een stem op een kandidaat uit een grensregio. Ik vertegenwoordig graag Twente, Overijssel en de hele grensregio van Oost-Nederland! Ik zie hier in Enschede al jaren hoe hard we Europa nodig hebben om de grens met Duitsland uit te gummen. Zodat je makkelijk kunt werken in Duitsland. Zo krijgen meer mensen een baan en dat is goed voor de lokale economie in het grensgebied. Stem daarom D66 lijst 1, plek 12 voor Vic van Dijk uit Enschede.
Voor deze kaart zijn de Nederlandse kandidatenlijsten voor de Europese Parlementsverkiezingen 2019 zoals beschikbaar gemaakt door OpenState gebruikt. Van iedere woonplaats op de kandidatenlijsten is geteld hoe vaak deze voorkomt. Dit aantal kandidaten voor een woonplaats is met gekleurde cirkels gevisualiseerd op de kaart. Naast kleur is ook de grootte van een cirkel maatgevend voor het aantal kandidaten in die woonplaats. Het maakt voor deze kaart dus niet uit van welke partij een kandidaat is. De locaties van de cirkels zijn geautomatiseerd opgezocht; een enkele kleine locatiefout kan niet worden uitgesloten. Kandidaten met woonplaatsen buiten Nederland zijn weggelaten.