Overzicht privacy voor gemeenteraad Enschede

Ik heb nu voor mekaar dat de gemeenteraad van Enschede een randprogramma krijgt over privacy. Doel is dat wij raadsleden een beter overzicht krijgen van al wat de gemeente doet met persoonsgegevens. Dan kunnen we incidenten vóór zijn. Nu komen we helaas nog niet verder dan het nabespreken van bijvoorbeeld datalekken, WiFi-tracking of de onbedoelde afgifte van adresgegevens aan een bedrijf. 

Inmiddels is het randprogramma “Digitale veiligheid” gepland op maandag 16 oktober 2017 om 21:45 tot 22:30 in de Commissiekamer (begane grond onder de raadzaal) in het stadhuis van Enschede. Een randprogramma is een openbare presentatie en/of gesprek over feiten voor de raad waar ook andere mensen aan mee kunnen doen. Dus voel je vrij om ook te komen, te luisteren en je vragen te stellen! Ik ben tegen 21:30 aanwezig in de hal van het stadhuis voor mensen die even willen “voorpraten.” 

Zie voor meer informatie deze uitgebreide blog van mij op de website van D66 Enschede. 

Naschrift: Sinds het voorjaar van 2019 heeft het college het verwerkingenregister met betrekking tot het gebruik van persoonsgegevens in het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming (AGV) gepubliceerd. Ik bestudeer nu dit register van verwerkingen en ben benieuwd of jij nog iets opvallends ziet. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring

Onderdeel van dossiers

29 maart 2014

Regelmatig zie je nieuwsberichten die gaan over de opslag van persoonsgegevens. En wat daar dan bij mis kan gaan met je privacy. Ietwat academische mensen hebben daar dan een mening over, en dat is het dan weer. De gewone man op straat leeft verder en weet waarschijnlijk niet of hij zich er druk om moet maken.

Gerelateerde zaken

11 maart 2018

Op 21 maart 2018 kiezen we niet alleen een nieuwe gemeenteraad. Dan vindt ook het landelijke referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) plaats. Wat moet ik nu van deze “sleepwet” vinden?

26 juni 2017
In de Burgerzaal van Enschede vond op 26 juni 2017 de bijeenkomst “Samen armoede de baas” plaats. Allerlei armoedeprofessionals, woningcorporaties, bedrijven en ook raadsleden waren aanwezig. Lector “armoede-interventies” Roeland van Geuns bracht ons mooi op vlieghoogte. Hij raadde iedereen aan het boek “Schaarste” (geschreven door Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir) te lezen. En dat kan ik volledig beamen! 
29 augustus 2015

Begin augustus 2015 las ik over ethisch hacken. Dat betekent dat iemand inbreekt in een computersysteem, maar niet om dan informatie te stelen of schade toe te brengen. Nee, de ethische hacker meldt het ontdekte beveiligingsprobleem aan de eigenaar van het systeem. Zodat die eigenaar, bijvoorbeeld de gemeente, het beveiligingslek kan dichten.