Regiowerk is mensenwerk

Vaak hoor je geklaag over regionale samenwerking tussen gemeenten. Ik vind het nu juist de kunst niet te klagen maar te doen. Dan bereiken we samen veel meer voor de inwoners. Raadslid.nu interviewde mij hierover onder de titel “Het FC Twentegevoel van raadslid Vic van Dijk.” 

Samenwerken is hard werken

Regionale samenwerking heeft grote potentie. Maar dan moet je wel over je eigen schaduw heen durven stappen. Vertrouwen in andere gemeenten, collega-politici en ambtenaren heb je dan nodig. Dat is hard werken. Wanneer het lukt om samen te werken, is de beloning groot: meer resultaat voor meer inwoners. Want waarom zou je in alle veertien Twentse gemeenten het wiel opnieuw uitvinden als we dat ook samen kunnen doen?

Wat zit achter het standpunt van de ander?

En ja, dan moet je soms taaie gesprekken voeren. Ik vind het dan de kunst om te achterhalen waarom een collega-raadslid uit een andere gemeente in de weerstand schiet. Is dat omdat we iets vergeten zijn in een overleg? Dat kunnen we dan repareren. Of vanwege angst voor het onbekende? Dan kunnen we samen het onbekende verkennen. Wanneer een collega fundamenteel niet wil samenwerken of we het fundamenteel oneens zijn, dan is het ook goed dat nuchter te constateren. Het samen eens zijn dat je het niet eens bent kan je ook verder brengen. 

2.000 inwoners op je schouder

Ik denk altijd maar, Twente heeft ruim 600.000 inwoners. Met 348 gemeenteraadsleden maakt dat een kleine 2.000 inwoners per raadslid. Stel, die 2.000 inwoners konden over mijn schouder meekijken tijdens een Twenteraad. Wat zouden ze willen zien dat ik doe? Dat ik ruzie maak, of dat ik probeer in hun belang samen te werken aan een beter Twente? 

Gesprek helpt

Later heb ik op TV een mooi voorbeeld van het belang van menselijk contact kunnen aanhalen. Waar twee raadsleden het roerend eens waren met een blog van mij, weet ik vrij zeker dat een collega van hen op datzelfde moment in de oude regioraad het tegenovergestelde stond te beweren namens die hele raad. Voor mij het bewijs dat je uitspreken en menselijk contact echt helpt om samen te kunnen werken. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring

Onderdeel van dossiers

6 mei 2017

Na afschaffing van het melkquotum in 2015 zijn Nederlandse melkveehouders flink gaan uitbreiden. Zodoende produceert Nederland te veel fosfaat (zit in mest) en moet Nederland van de Europese Unie de mestproductie terugschroeven. Dus is per 2017 een ingewikkeld systeem van fosfaatrechten ingevoerd.

Gerelateerde zaken

12 maart 2019

Ik hou van de Twentse taal! Ik versta steeds meer en praat graag met mijn buurman. Hij spreekt altijd Twents, prachtig vind ik dat. Ik ben lid van de Kreenk vuur de Twentse Sproak en daar lees ik de Bodbreef. Zo leer ik al lezende het Twents. Soms denk ik al in het Twents! Het spreken durf ik nog niet aan. “Maar dat moet je gewoon gaan doen,” zo adviseren mensen mij enthousiast. 

25 augustus 2017
Laatst mocht ik aanschuiven in een uitzending van “De Vrije Republiek Twente.” Hier kun je dit enerverende gesprek nakijken.