Roetfietsen

Ik ben deze politieke week begonnen met twee rondes roetfietsen. Zo heb ik meegeholpen met het in beeld krijgen van luchtverontreingingen op de fietsroutes in Enschede. Een groep inwoners maakt zich sterk voor “Enschede fietsstad 2020” en heeft daarom wetenschapper Bert Heusinkveld bereid gevonden roetmetingen te verrichten in Enschede. De inwoners fietsen zelf de roetmeters door Enschede heen. Hier komt dan een fietskaart uit met de gemeten gemiddelde roetconcentraties. 

Want roet is een goede maat voor fijnstof en andere luchtverontreinigingen. Wanneer je roet in de lucht meet, heb je meteen een idee van de andere giftige stoffen die we op de fiets inademen. Ik ben heel benieuwd hoe groot het verschil is tussen de fietssnelweg F35 en de Hengelosestraat. Een fietssnelweg is heel gezond, maar er rijden natuurlijk ook scooters. 

Vic op de fiets met roetmeter op de rugIk kreeg een rugzak om waar een pijpje uitstak waardoor de lucht naar de meter in de rugzak kan stromen. Deze reportage van RTV Oost legt dit goed uit. Vervolgens mocht ik doen wat ik iedere dag doe: fietsen. Wel eraan denken niet halverwege automatisch de afslag naar huis te nemen, maar de route affietsen naar het beginpunt. Het was dertig graden en dus voelde ik die warmte meteen toen ik afstapte. Daarom heb ik gelijk nog een roetronde gefietst. Ik vind het een ontzettend leuk idee dat mensen zo zelf kunnen bijdragen aan het meten van luchtvervuiling. Dat doet de bewustwording én aandacht voor dit onzichtbare onderwerp vast en zeker goed. Huis aan Huis had in elk geval een leuk berichtje hierover. 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring