Benieuwd naar hoe ik meehielp met melken? 🐄 Bekijk dan dit filmpje 👆

Slapend toezicht bij Atak?

Het Enschedese poppodium Atak is plotsklaps dicht. Maar we horen niets van de Raad van Toezicht. Daar ben ik boos over. 

Veel vragen maar we horen niets van toezichthouders

Je bent lid van een Raad van Toezicht (RvT) om toezicht te houden op het bestuur van een organisatie. Dan ben je toch hartstikke druk om een faillissement te voorkomen? Dan horen de stad en de gemeenteraad toch van je? Niets van dat al bij Atak. In een lang interview met VPRO’s 3VOOR12 mocht ik uitleggen hoeveel vragen we nu hebben. 

Raad van Toezicht Atak al tien jaar onveranderd

Ik heb de samenstelling van de RvT Atak opgevraagd. Wat blijkt? De RvT is sinds de oprichting in 2008 niet veranderd van samenstelling. Tien jaar lang zijn vier dezelfde heren dus al toezichthouder! Ik zal ze even langslopen:

  • Hans Kroeze (voorzitter RvT Atak), in elk geval sinds 2008 betrokken bij Atak. 
  • Herman Kok is volgens LinkedIn sinds januari 2010 lid van RvT Atak. Maar hij is al op 18 juni 2008 begonnen in de RvT, zo laat de Kamer van Koophandel zien. 
  • Cees Dalenoord spant de kroon met 23 jaar betrokkenheid bij Atak. Sinds 1995 dus! Veel concertgangers waren toen nog niet eens geboren… Overigens vermeldt Cees op LinkedIn dat hij al die tijd in de Raad van Toezicht zat. Dat kan niet kloppen aangezien de RvT pas in 2008 is opgericht. 
  • Jan Melief zit volgens zijn profiel op LinkedIn sinds januari 2003 in de RvT van Atak. Dus sinds 2008 écht als lid van de RvT. 

Toezicht Atak had zo niet gemogen

Ik vind het ongezond dat mensen zo lang toezicht houden op een organisatie. Gezond toezicht betekent regelmatig wisselen van mensen. Nu zien we helaas waar ongezond toezicht toe kan leiden. En ik verzin dit niet. De Governance Code Cultuur spelt precies uit hoe Atak dit had moeten doen. Zo had Atak moeten zorgen voor een diverse samenstelling van de Raad van Toezicht. Én er moet een rooster van af- en aantreden zijn. Waarbij niet iedereen tegelijkertijd wisselt.  

Wakker worden!

Dat we niets horen van de RvT van Atak vind ik onbestaanbaar. Zouden de heren al een paar jaar slapen? Ik wil dat ze wakker worden en verantwoording afleggen over het sluiten van Atak en alles wat daaraan voorafging. 

Inmiddels weten we meer over de situatie bij Atak, lees hiervoor mijn blog “Atak in revolutie naar bovenstedelijk poppodium” op de site van D66 Enschede. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring