Teloorgang Muziekbank Overijssel

Tumult door stoppen steun bibliotheken aan Muziekbank

Meer en meer wordt nu duidelijk over de teloorgang van de Muziekbank Overijssel. Ik hoorde een gerucht dat de Overijsselse bibliotheken wilden stoppen met de Muziekbank. Toen heb ik meteen vragen gesteld aan het college van Enschede. In TC Tubantia verscheen ook een artikel over het ontslag van de betaalde krachten van de Muziekbank. En de Muziekbank heeft een brief aan de leners geschreven. 

Inmiddels heeft wethouder Jeroen Hatenboer een memo gestuurd aan de gemeenteraad van Enschede. Mij valt op dat de wethouder niet weet waarom de bibliotheken in Overijssel niet verder willen met de Muziekbank. Dat is vreemd. Zeker wanneer je bedenkt dat Jeroen Hatenboer veelvuldig heeft geprobeerd de andere bibliotheken en gemeenten van Overijssel te overtuigen van het belang van de Muziekbank Overijssel. 

Leners gaan betalen aan Muziekweb Rotterdam

Misschien komt nu dan de aap uit de mouw? Ik heb alle D66-politici in Overijssel op de hoogte gesteld en gevraagd of iemand weet wat er speelt. Vandaag kreeg ik van een D66-collega te horen dat de bibliotheken verder gaan met de muziekuitleen in Rotterdam, Muziekweb. Maar het is geen overstap, want er was al contact met Rotterdam. 

De bibliotheken in Overijssel zeggen dat voor hun leners niets verandert. Wel geven zij aan dat misschien de prijs per geleende CD omhoog gaat. Nou, ik denk dat de leners inderdaad zullen opdraaien voor de rekening die de bibliotheken niet meer willen betalen aan de Muziekbank Overijssel. Nu betalen de bibliotheken in Overijssel de Muziekbank Overijssel. De leners betalen niets. Mijn voorspelling: straks betalen de leners drie euro per geleende CD aan Muziekweb Rotterdam, en betalen de bibliotheken niets.

Gevolg: het aantal uitgeleende CD’s zal drastisch dalen. Want wie gaat nu drie euro betalen om een muziekdrager te lenen? Muziekweb Rotterdam heeft eerder haar uitleningen zien kelderen na invoering van het leengeld. Nu leent Rotterdam aan heel Nederland dezelfde aantallen uit als de Muziekbank alleen al in Overijssel uitleent. Dat geeft te denken. 

Een toekomst waar muziek in zit? 

Snap jij het nog? Ik niet. Alleen de inwoners van Enschede genieten straks nog van de unieke collectie van de Muziekbank Overijssel. Zouden we niet een manier kunnen vinden om deze collectie breed beschikbaar te stellen? Voor heel Nederland en delen van Duitsland? Desnoods gaat de Muziekbank Overijssel een verregaande samenwerking aan met die van Rotterdam. Maar dan wel zonder de drie euro per CD natuurlijk. 

Ik wacht nu met spanning de antwoorden van wethouder Jeroen Hatenboer af. Want de wethouder kan ons vertellen hoe het nu precies zit en wat hij gaat doen om de muziekcollectie van de Muziekbank optimaal te gebruiken. Eén ding weet ik al wel. Als niemand iets doet moet de Muziekbank nu verder zonder betaalde krachten. Na een paar jaar zal de Muziekbank daaraan ten onder gaan. Dat zou écht zonde zijn. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring