Vuurwerk op Stadsveld, oftewel hoe vier je samen feest?

Stadsveld organiseerde een bewonersavond over vuurwerk op 5 februari 2020. In het speeltuingebouw kon iedereen zijn zegje doen over de jaarwisseling. Het gesprek ging ook over de vele andere dagen met vuurwerkoverlast. 

De politiek roert zich, ik luister

Ik was naar de bewonersavond gekomen om te luisteren. De politiek roert zich behoorlijk over vuurwerk. De Veiligheidsregio Twente heeft zich per brief aan de minister uitgesproken voor een verbod op consumentenvuurwerk. En natuurlijk heb ik zelf ook een mening. Ik vind vuurwerk gevaarlijk en voel me onveilig. Maar nu ging ik eens luisteren naar de bewoners van Stadsveld. In deze blog geef ik een impressie van de bewonersavond. Ik sluit af met de vraag of het eigenlijk niet om meer dan vuurwerk alleen zou moeten gaan. 

Jongeren met vuurwerk laat op straat

Een dame op leeftijd die in een flat woont vertelde dat een groep jongeren nogal wat lawaai maakte in de late uurtjes. Deze groep staat vlakbij haar appartement en steekt op straat vuurwerk af. Wanneer de politie of het “team vuurwerkinzet” arriveren zijn de vogels al gevlogen. Dit is dus helaas heel moeilijk om aan te pakken op de traditionele manier. En dus blijven de omwonenden overlast houden. 

Een straat vol van vuurwerk en feest

Een andere mevrouw woont in één van de vele smalle straten van Stadsveld met veel woningen en geparkeerde auto’s. Een paar jaar geleden maakte ze al mee dat overmatig vuurwerkgebruik een voordeur compleet deed smelten. Verderop in de straat organiseren bewoners een heel feest met tenten op straat. Ook een vuurton is daarbij. Ze durft de deur niet uit, want ze wil thuis zijn voor het geval het huis in brand vliegt. Ja, het is zo bizar als ik het nu opschrijf… Thuisblijven voor een brand.😢 Dus de ene bewoner viert feest, terwijl een andere bewoner doodsbenauwd aan huis gekluisterd blijft. En dat in één en dezelfde straat. 

Het team vuurwerkinzet

In de avonden voor de jaarwisseling maakt een team van politie-agenten, handhavers, jongerenwerkers, wijkraadsleden en andere buurtbewoners in tweetallen een rondgang door de wijken in West. Dit gebeurt nu een paar jaar en voorkomt een heleboel schade. Ook op andere momenten maken bijvoorbeeld gemeente-ambtenaren extra rondes door de wijken om mensen te wijzen op gevaar. Een mevrouw vertelde dat ze op aangeven van ambtenaren hun vuurton op grindtegels hadden gezet en op de juiste afstand. Ze vond het helemaal geweldig dat de gemeente na de jaarwisseling bij hen in de straat kwam schoonmaken, bij wijze van beloning voor het prettige contact. 

Natuurlijk vindt nog niet overal een dergelijk goed overleg tussen het gezag en de bewoners plaats. Op de bewonersavond hoorden we ook over een brand die was ontstaan door onveilig gedrag. Dan is overleg een gepasseerd station en worden mensen meegenomen voor “een nachtje Borne”. […] (in Borne bevindt zich het arrestantencentrum van de politie)

Draait het niet om het samenleven in de wijk?

Ik sprak ook mensen die zich zorgen maken om wat voor illegaal vuurwerk mensen in huis opslaan. Ze maken zich zorgen over de gevaren hiervan. En durven hier niks van te zeggen. Ik hoorde over een jochie dat een nitraatbom op een rijdende auto gooit. Hij was zich absoluut niet bewust van de gevaren en leek erg onder de indruk toen hij aangesproken werd. Dit alles zette me aan het denken. 

We hebben het steeds over vuurwerk. En dan is het meteen de vraag of je “voor” of “tegen” bent. Wilt u meer, of wilt u minder…? Dat is te simpel naar mijn idee. Ik denk dat dit maar een deel is van wat in onze samenleving speelt. Gaat het eigenlijk niet om hoe we met elkaar willen samenleven? Juist in een krappe woonwijk zoals Stadsveld. Hoe houd je rekening met elkaar? Kun je een feestje veilig en met respect voor de omwonenden vieren? Ik hoop van harte dat een gesprek hierover mogelijk is. Ook als dit gesprek over minder leuke dingen gaat. Wanneer je bijvoorbeeld afspreekt om het feestje wat in te korten of het vuurwerk wat te beperken. En ook wanneer de buren een avond geluidsoverlast hebben van dat feestje. 

Kortom, ik denk dat we met alleen een besluit over een mogelijk vuurwerkverbod er niet zijn. De vraag is hoe we van de jaarwisseling weer een feest voor iedereen maken. En hoe we ook de andere 365 dagen van 2020 in harmonie met elkaar samen kunnen leven. Op Stadsveld, in heel Enschede-West en daarbuiten. Hierbij helpt een bewonersavond en menselijk contact. Daar zet ik me voor in, jij ook? Ik ben benieuwd naar jouw ideeën, reageer gerust hieronder of naar mij persoonlijk

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring

Gerelateerde zaken

23 oktober 2017

Na nieuws over een nieuwe buslijn door Pathmos en Stadsveld heb ik vragen gesteld. Want ik wist dat de bewoners van Stadsveld een prachtig wijkverkeersplan (inclusief 

15 maart 2015

In de wijk Pathmos vindt sinds 2014 iedere twee weken een markt plaats. Bij de Schakel (hoek Usselerweg en Dr. Kostersstraat) kunnen de inwoners van 10:00 tot 15:00 inkopen doen bij bijvoorbeeld een visboer en een groentenboer. Deze markt is hoofdzakelijk sociaal-cultureel, zo kun je bijvoorbeeld boeken ruilen. De inwoners willen graag iedere week deze markt, “waarom niet?” denk ik dan.  

2 januari 2015

Enschede kent vijf stadsdelen, Centrum en de vier windrichtingen Noord, Zuid, Oost en West.

Op de volgende kaart kun je precies zien waar de grenzen van de stadsdelen en buurten zijn. Stadsdeel West bestaat uit de volgende buurten en een dorp: