Waarom Europa belangrijk is voor de regio

Ik heb me kandidaat gesteld voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019! Ik sta bij D66 op een prachtige plek 12, als enige uit Twente en Overijssel! Ik wil heel graag Europa verder versterken, juist in de lokale regio’s en met meer democratische invloed voor de inwoners. In deze blog lees je waarom ik zo enthousiast ben over de Europese Unie. 

 

Wil je weten waarom ik het Europees Parlement in wil? Bekijk dan dit filmpje 👆

Twente snakt naar minder grenshinder

Ik zie dat iedereen de hinder van landsgrenzen wil verkleinen. We willen in Twente makkelijk over de grens in Duitsland kunnen werken of wonen, en andersom. Maar toch lukt het nog altijd niet om de grenshinder te verkleinen. Sterker nog, Duitsland voert voor de Autobahn een tolheffing in die alleen chauffeurs met een buitenlands kenteken moeten betalen. Dan ben je dus als Nederlandse werknemer in Duitsland in het nadeel! 

Het verminderen van grensbarrières is één van de redenen waarom ik me kandidaat heb gesteld voor het Europees Parlement in 2019. Als gemeenteraadslid in Enschede zie ik al jaren de goede wil van Nederlanders én Duitsers om de grens zoveel mogelijk uit te gummen. Dat is in het belang van de inwoners van de hele Euregio. Maar toch lukt het nog niet. Hier is meer voor nodig, en dat wil ik gaan ontdekken in Europa! Concreet denk ik aan:

  • Gemakkelijk werken over de grens. Simpelere regels over salaris, belastingen, pensioenen. 
  • Gemakkelijker werken vanuit een uitkering over de grens. 
  • Gelijkwaardige behandeling van wonen over de grens. Denk aan de hypotheekrente-aftrek en eventuele toekomstige Duitse varianten. 
  • Uitwisselingsprojecten in het onderwijs, door middel van taal (Duits, Nederlands) én streektaal (Nedersaksisch, waaronder Twents, Drents, etc.). 
  • Gemakkelijke mobiliteit over de grens. Dus geen tolheffingen die onderscheid maken op basis van herkomst. Grensoverschrijdende fietspaden, fietssnelwegen en autoroutes. 

De Europese Unie neemt belangrijke besluiten

De Europese Unie fascineert me. In “Brussel” gebeurt heel veel. Alleen we horen hier in de media niet zoveel over. Terwijl veel belangrijke besluiten door de eu worden genomen. Besluiten die ons leven veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het gloeilampenverbod, het plastictasjesverbod, het vrij reizen binnen de Unie, de vele subsidies voor onderzoek en innovatie, landelijke gebieden, etc. Daar wil ik bij zijn! Omdat ik denk dat die belangrijke besluiten meer aandacht verdienen, aandacht vanuit de lokale regio’s in Europa. Ik wil vanuit Twente, vanuit de grensregio Nederland-Duitsland me bezighouden met de besluiten die ons dagelijks leven veranderen. 

Europa brengt vrede

Sinds de Tweede Wereldoorlog weten we in Europa dat we het niet alleen kunnen als landen apart. We willen samenwerken met alle Europese landen om samen sterk te staan. En om onderling geen gewelddadige ruzies meer te maken. Natuurlijk is er discussie, en ik vind het maar wat fijn dat we binnen de Europese Unie die gesprekken op een geweldloze manier voeren in onder andere het Europees Parlement. 

De ontwikkelingen van de laatste jaren maken alleen maar meer duidelijk hoe belangrijk een verenigd Europa is op het veranderende wereldtoneel. Een opkomend China, een VS met een dommige president, andere landen met populistisch beleid, het vraagt alleen maar méér om een verstandig verenigd Europa. 

De eu is een waardengemeenschap

De 28 landen die nu lid zijn van de Europese Unie delen dezelfde waarden. Ze onderschrijven de mensenrechten, willen hun inwoners in vrijheid laten leven en gelijke kansen bieden. Natuurlijk is er discussie over de mate waarin ieder land dit doet, en sommige landen maken een donkere periode door van waaruit ze eigenlijk geen lid meer zouden kunnen worden van de Unie. Maar ze zíjn lid, en we willen de waarden van de eu hoog houden. Dus gaan we moeilijke gesprekken aan, in het belang van de ruim 500 miljoen inwoners. 

Meer contact met inwoners is nodig

Tegelijkertijd is er werk aan de winkel om voor de inwoners van Europa duidelijk te maken wat Europa doet. En Europa moet democratischer, met meer invloed voor de inwoners. Daar help ik graag aan mee, vanuit Enschede! 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring

Gerelateerde zaken

Ik bied me graag aan als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Dit met het oog op het vormen van een prachtteam voor D66 Enschede! Teamsamenwerking staat voorop. Teamleden hebben oog en waardering voor ieders inbreng. Zo heeft D66 Enschede effect naar buiten toe. 

Wat was de Europese campagne gaaf! Ik heb maandenlang heel veel over de Europese Unie gesproken. Zwolle, Dalfsen, Enschede, Deventer, Kampen, Olst, Oldenzaal, Hardenberg en Steenwijk: ik ben overal geweest! Zoveel mensen waren in Overijssel keihard aan de slag. Duizenden flyers zijn uitgedeeld, vele handen mocht ik schudden.

’s Ochtends vroeg deelden we appels en flyers uit bij station Enschede. TC Tubantia en 1Twente waren erbij. Journalist Teun Staal vroeg mij waarom ik zoveel moeite doe om mensen over Europa te vertellen. Kijk het filmpje 📽 in dit bericht voor mijn antwoord.

De kandidaten voor het Europees Parlement wonen vooral in de Randstad, zo zie je op de kaart. Deze ongelijke verdeling kan een goede reden zijn om op een lokale kandidaat dichtbij te stemmen. Om zo ook de mensen in de grensregio’s te horen in het parlement. 

Ik steek op Europadag (9 mei) de vlag uit! Want met een half miljard mensen en een kleine dertig landen staan we samen sterk in een grote wereld. 💪 Kijk het filmpje 📽 in dit bericht voor een korte “vlagboodschap”…

Een half miljoen stemgerechtigden kan niet zomaar in Nederland stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen. Ik schrok enorm toen ik dit hoorde! Hier lees je hoe ik mijn best gedaan heb om het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken om te gaan stemmen op 23 mei 2019