Benieuwd naar hoe ik meehielp met melken? 🐄 Bekijk dan dit filmpje 👆

Waarom niet alle weken markt op Pathmos?

In de wijk Pathmos vindt sinds 2014 iedere twee weken een markt plaats. Bij de Schakel (hoek Usselerweg en Dr. Kostersstraat) kunnen de inwoners van 10:00 tot 15:00 inkopen doen bij bijvoorbeeld een visboer en een groentenboer. Deze markt is hoofdzakelijk sociaal-cultureel, zo kun je bijvoorbeeld boeken ruilen. De inwoners willen graag iedere week deze markt, “waarom niet?” denk ik dan.  

Heel even iedere week markt

En even zag het er naar uit dat de markt “op Pathmos” in 2015 iedere week zou plaatsvinden. De gemeente Enschede had per ongeluk een vergunning voor een wekelijkse markt in 2015 verleend, maar trok deze na het bericht in de Tubantia weer in. Ondertussen begonnen de bewoners een Facebookactie om iedere week naar de markt op hun plein te kunnen gaan. 

Vergissing, dus nu om de week markt

Zo gauw ik van de wijkraad Pathmos hoorde over het verlenen en weer intrekken van de vergunning heb ik schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester & wethouders van Enschede. Het college antwoordt dat het om een menselijke vergissing ging, die is rechtgezet door de vergunning te wijzigen naar markt om de week. In principe kan de markt op Pathmos niet wekelijks gehouden worden omdat de regels dit niet toestaan. 

Waarom geen vrije markt?

Welnu, ik vraag me af waarom we die regels zo met elkaar hebben gemaakt. Ik snap best dat andere markten en winkeliers concurrentie zien in een wijkmarkt zoals op Pathmos. Maar is dat niet wat we normaal vinden in Nederland: een vrije markt? Of krijgen we dan een wildgroei aan markten? Waardoor de grotere markten zoals die op het Van Heekplein veel te klein worden om nog interessant te zijn voor de consument? Wat denk jij?

D66 Enschede wil dit onderwerp een stap verder brengen. Daarom zal naast mij ook Janarthanan Sundaram zich met dit onderwerp bezighouden. Janarthanan zal kijken of er meer ruimte kan komen voor dergelijke markten in alle wijken. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring

Gerelateerde zaken

20 februari 2020

Stadsveld organiseerde een bewonersavond over vuurwerk op 5 februari 2020. In het speeltuingebouw kon iedereen zijn zegje doen over de jaarwisseling. Het gesprek ging ook over de vele andere dagen met vuurwerkoverlast. 

23 oktober 2017

Na nieuws over een nieuwe buslijn door Pathmos en Stadsveld heb ik vragen gesteld. Want ik wist dat de bewoners van Stadsveld een prachtig wijkverkeersplan (inclusief 

2 januari 2015

Enschede kent vijf stadsdelen, Centrum en de vier windrichtingen Noord, Zuid, Oost en West.

Op de volgende kaart kun je precies zien waar de grenzen van de stadsdelen en buurten zijn. Stadsdeel West bestaat uit de volgende buurten en een dorp: