Werkloosheid in Enschede

Help laagopgeleiden aan werk met meer banen voor hoogopgeleiden

Enschede kent helaas een hoge werkloosheid. Slechts 56,4 % van de inwoners werkte op 1 januari 2014. De werkloosheid onder laagopgeleiden is het hoogst. Maar de oplossing is niet om meer laaggeschoolde banen naar Enschede te halen, als dat al zou kunnen. Nee, we moeten juist inzetten op hooggeschoolde arbeid in Enschede. Ook al klinkt dat misschien vreemd. Want: veel mensen werken in Enschede onder hun opleidingsniveau. Bij gebrek aan een baan op het eigen niveau gaat iemand dan maar een niveau lager werken. Gevolg: de laagst opgeleide mensen worden “verdrongen” vanuit “hun” banen naar werkloosheid. Want voor laagopgeleiden is geen lager niveau beschikbaar om op te werken. 

Breng ook Duitse banen binnen bereik

De grens met Duitsland is dichtbij. Alleen werken over de grens is vaak nog lastig. Een Nederlands diploma wordt niet zomaar erkend door een Duitse werkgever, belastingen zijn ingewikkeld evenals de zorgverzekering. Daarom maakt Enschede zich hard voor een minder harde grens. Ik verwacht hier veel van: door de grens te verzachten maken we de cirkel rond Enschede volledig rond in plaats van half rond. Dan kunnen we een stad zijn zoals andere steden. Met een volwaardig ommeland met werk en werknemers voor iedereen. 

Meer onderzoek nodig naar lage participatie in Enschede

Een heleboel verklaringen voor de lage participatie in Enschede (2014: 56,4 %) zijn voorhanden. Maar waarom een deel van de mensen in Enschede niet werkt of op een andere manier meedoet in de samenleving is nog onduidelijk en wordt verder uitgezocht

Toen de raad de Enschedese Arbeidsmarktaanpak (eaa) 2015 toegestuurd kreeg heb ik een aantal zaken nagevraagd. Zodoende bleek dat de arbeidsbonus geen effect heeft. Het college wilde in totaal honderdduizend euro in porties van duizend euro geven aan mensen die langere tijd aan het werk zijn vanuit de uitkering. Maar dit blijkt dus geen zin te hebben. Hierdoor gaan niet meer mensen werken. Dus heb ik gezegd dat we deze ton dan beter aan iets kunnen besteden dat wél meer mensen naar werk helpt. En zo is de eaa gelukkig aangepast. 

Rijk geeft te weinig geld voor uitkeringen werkloosheid

Van de Participatiewet moet de gemeente uitkeringen verstrekken aan mensen zonder werk. Vroeger heette dit een “bijstandsuitkering”, nu is dit een participatiewetuitkering. Het Rijk geeft de gemeente Enschede steeds te weinig geld voor deze uitkeringen die bij elkaar een kleine 100 miljoen euro per jaar kosten. Dus komt Enschede miljoenen tekort. Aan alle kanten nemen we maatregelen om dit tekort terug te dringen. 

Maar dat is niet leuk en voelt onrechtvaardig. Want ook Enschede wil dat meer mensen werk hebben en dus geen uitkering hoeven aanvragen. Nu geeft het Rijk te weinig geld maar vertelt niet hoe we de uitgaven aan de uitkeringen omlaag kunnen brengen. Want iedereen zonder werk moet natuurlijk wel zo’n uitkering aan kunnen vragen. Het college voert hier nu zelfs rechtszaken over tegen het Rijk. 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring