Werkloosheid in Enschede

Help laagopgeleiden aan werk met meer banen voor hoogopgeleiden

Enschede kent helaas een hoge werkloosheid. Slechts 56,4 % van de inwoners werkte op 1 januari 2014. De werkloosheid onder laagopgeleiden is het hoogst. Maar de oplossing is niet om meer laaggeschoolde banen naar Enschede te halen, als dat al zou kunnen. Nee, we moeten juist inzetten op hooggeschoolde arbeid in Enschede. Ook al klinkt dat misschien vreemd. Want: veel mensen werken in Enschede onder hun opleidingsniveau. Bij gebrek aan een baan op het eigen niveau gaat iemand dan maar een niveau lager werken. Gevolg: de laagst opgeleide mensen worden “verdrongen” vanuit “hun” banen naar werkloosheid. Want voor laagopgeleiden is geen lager niveau beschikbaar om op te werken. 

Breng ook Duitse banen binnen bereik

De grens met Duitsland is dichtbij. Alleen werken over de grens is vaak nog lastig. Een Nederlands diploma wordt niet zomaar erkend door een Duitse werkgever, belastingen zijn ingewikkeld evenals de zorgverzekering. Daarom maakt Enschede zich hard voor een minder harde grens. Ik verwacht hier veel van: door de grens te verzachten maken we de cirkel rond Enschede volledig rond in plaats van half rond. Dan kunnen we een stad zijn zoals andere steden. Met een volwaardig ommeland met werk en werknemers voor iedereen. 

Meer onderzoek nodig naar lage participatie in Enschede

Een heleboel verklaringen voor de lage participatie in Enschede (2014: 56,4 %) zijn voorhanden. Maar waarom een deel van de mensen in Enschede niet werkt of op een andere manier meedoet in de samenleving is nog onduidelijk en wordt verder uitgezocht

Toen de raad de Enschedese Arbeidsmarktaanpak (eaa) 2015 toegestuurd kreeg heb ik een aantal zaken nagevraagd. Zodoende bleek dat de arbeidsbonus geen effect heeft. Het college wilde in totaal honderdduizend euro in porties van duizend euro geven aan mensen die langere tijd aan het werk zijn vanuit de uitkering. Maar dit blijkt dus geen zin te hebben. Hierdoor gaan niet meer mensen werken. Dus heb ik gezegd dat we deze ton dan beter aan iets kunnen besteden dat wél meer mensen naar werk helpt. En zo is de eaa gelukkig aangepast. 

Rijk geeft te weinig geld voor uitkeringen werkloosheid

Van de Participatiewet moet de gemeente uitkeringen verstrekken aan mensen zonder werk. Vroeger heette dit een “bijstandsuitkering”, nu is dit een participatiewetuitkering. Het Rijk geeft de gemeente Enschede steeds te weinig geld voor deze uitkeringen die bij elkaar een kleine 100 miljoen euro per jaar kosten. Dus komt Enschede miljoenen tekort. Aan alle kanten nemen we maatregelen om dit tekort terug te dringen. 

Maar dat is niet leuk en voelt onrechtvaardig. Want ook Enschede wil dat meer mensen werk hebben en dus geen uitkering hoeven aanvragen. Nu geeft het Rijk te weinig geld maar vertelt niet hoe we de uitgaven aan de uitkeringen omlaag kunnen brengen. Want iedereen zonder werk moet natuurlijk wel zo’n uitkering aan kunnen vragen. Het college voert hier nu zelfs rechtszaken over tegen het Rijk. 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring

Onderdeel van dossiers

29 maart 2014

De gemeente Enschede helpt op allerlei manieren mensen met het vinden van werk. Uiteraard verstrekt de gemeente een uitkering wanneer iemand zonder inkomen zit. Gezien de hoge werkloosheid heb ik in de gemeenteraad veel aandacht voor het thema “Werk.”

Gerelateerde zaken

12 april 2021

Hoe stuur je bij in de gemeenteraad? Vaak hoor je over volksvertegenwoordigers die een motie indienen of vragen stellen. Vaak met woorden als “bezorgd,” “schande” of “geschrokken.” De raad kan ook bijsturen op een minder opvallende manier. Dat deed ik bij de Bewonersadviesraad sociaal domein

22 februari 2021
Waar komen de kandidaten voor de Tweede Kamer vandaan? Veelal uit de Randstad. Dat kun je duidelijk zien op de kandidatenkaart die ik heb gemaakt voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021.
9 april 2020

De persoonlijke beleving van een gemeentebestuurder van Enschede in tijden van crisis

17 mei 2019

De kandidaten voor het Europees Parlement wonen vooral in de Randstad, zo zie je op de kaart. Deze ongelijke verdeling kan een goede reden zijn om op een lokale kandidaat dichtbij te stemmen. Om zo ook de mensen in de grensregio’s te horen in het parlement. 

11 maart 2019

Met een motie heb ik gezorgd voor meer studietoeslag. Het college stuurt nu zo snel mogelijk een nieuwe verordening naar de raad. Enschede verhoogt dan de individuele studietoeslag naar ongeveer 300 euro per maand. Die verhoging heeft liefst terugwerkende kracht, zodat ook de studenten in het huidige studiejaar deze studiestimulans krijgen.

3 mei 2018

Lokale krant TC Tubantia kopte op 27 april 2018 “Enschede blundert opnieuw met sanctie voor ‘bijstandsfraude’.” Het artikel onder deze vette kop benadrukt dat de gemeente “opnieuw door het stof moet.” Ik schrok van deze beschuldigende berichtgeving over fraude. Dus ging ik op onderzoek uit. Hier lees je mijn verslag. 

14 juni 2017

Zo af en toe mondt politiek uit in een smerige vertoning. Hier schrijf ik over zo’n raadsvergadering met vieze nasmaak. Lees en huiver, maar weet wel dat dit gelukkig een uitzondering is. 

14 februari 2017

In december 2016 had de Cliëntenraad Werk & Inkomen een vertoning van de film “I, Daniel Blake” georganiseerd. Ik vond deze film erg indrukwekkend en hield het niet droog. In februari heb ik gezorgd voor een extra vertoning zodat nog meer raadsleden en ambtenaren van Werkplein deze film konden zien. Toen konden we ook mooi napraten over de situatie in Enschede.