Zelf traditionele Britse Christmas cake maken

Eind 2020 wilde ik zelf een traditionele Britse Christmas cake maken. Ik kreeg veel reacties en verzoeken om het recept. Daarom doe ik hier verslag van de wekenlange productie van deze zware vruchtencake. Het is niet moeilijk, dus probeer dit vooral zelf ook!

Wat is een “Christmas cake” precies voor “fruit cake”?

In menig Brits huishouden begint men in oktober aan de productie van de Christmas cake. Het is geen punt om later te beginnen, zelf ben ik half november begonnen. En de week voor kerst kan vast ook nog wel. Maar, hoe langer de Christmas cake in de kelder kan rusten, hoe lekkerder de smaak! 

De Engelse fruit cake bevat een heleboel gedroogde vruchten en noten. De cake heeft relatief weinig bloem nodig. Een Christmas cake is vrij zwaar en zoet van de vruchten. Het is meer een verzameling gedroogd fruit met noten die aan elkaar hangen met een beetje bloem en boter. Naar mijn idee maakt deze samenstelling dat je de cake maandenlang kunt laten rusten in bijvoorbeeld een kelder. Of onder je bed, zoals Britse huisvrouwen naar verluidt deden (bij gebrek aan kelder?). 

Een Christmas cake hoort in een rond bakblik gebakken te worden. Zelf heb ik echter een standaard langwerpige Nederlandse cakevorm gebruikt. 

Recept

Dit is het recept zoals ik de Christmas cake eind 2020 heb gemaakt. Dit is gebaseerd op verschillende bronnen, zie verderop. In de fruit- en notensamenstelling kun je uiteraard variëren. Middels internetverwijzingen (weblinks) geef ik aan waar ik ingrediënten heb gekocht. 

Enkele ingrediënten Christmas cake - Sukade, bigarreaux, gekonfijte sinaasappelschil, amandelen van de NotenshopIngrediënten vulling

Detail dwarsdoorsnede Christmas cakeIngrediënten bekleding

Ingrediënten versiering

Enkele gedroogde vruchten die ook in de cake zitten, zoals:

  • gekonfijte sinaasappelschil
  • sukade
  • bigarreaux
  • eventueel ook stukjes gedroogde abrikoos, dadel, rozijnen

Bereiding dag 1

Doe al het gedroogde fruit in een pan, voeg de drank toe en breng aan de kook. Leg de pannendeksel erop zodra aan de kook en zet de hittebron uit. Schep eventueel wat om. Laat dit een nacht staan. Zo kunnen de vruchten de drank opnemen. 

Christmas cake vruchten in de pan

Zwaar beslag Christmas cakeBereiding dag 2

Laat eieren en boter op kamertemperatuur komen. 

Verwarm de oven voor tot 150 °C. Smeer de binnenkant van de cakevorm in met boter. Bestuif met bloem. 

Meng boter en suiker, en sla dan de citroenrasp erin. Voeg de eieren één voor één toe, en voeg daarna de stroop toe. 

Zeef de droge ingrediënten zoals bloem en kruiden. Vang eventueel vocht dat nog bij het fruit in de pan zit apart op en gebruik het eventueel voor het voeden van de Christmas cake na het bakken. Voeg de gezeefde droge ingrediënten samen met het botersuikermengsel toe aan het fruit. Voeg de noten toe. Meng alles goed, bijvoorbeeld met een mixer. Het is een zwaar mengsel. 

Doe het mengsel in de cakevorm en bak de cake in de oven op 150 °C. 1,75 à 2,25 uur, of totdat een satéprikker er schoon uitkomt. 

Haal de cake uit de oven en giet een paar eetlepels drank (of overgebleven vocht) eroverheen. Het kan handig zijn de drank wat te verspreiden met een (siliconen) kwastje. Wikkel de cake onmiddellijk in aluminiumfolie, om zo stoom te laten ontstaan en de cake te laten nagaren. Wanneer de cake helemaal afgekoeld is, kun je deze in plastic folie wikkelen en in een gesloten (plastic) doos minimaal drie weken bewaren om de smaak te verbeteren. Wekelijks kun je een beetje drank op de cake doen zodat deze gevoed en enigszins vochtig blijft. 

Wekelijks bijvoeden Christmas cake met drank

Bekleding een week voor kerst

De bekleding kan op vele manieren plaats vinden. Daarom hier slechts als voorbeeld wat ik heb gedaan. 

Een week of wat voor het serveren ga je de Christmas cake bekleden met marsepein of amandelspijs. Ik heb op 19 december mijn langwerpige Christmas cake in twee stukken gesneden. Deze twee cakejes heb ik aan de bovenkant en zijkanten ingesmeerd met verwarmde abrikozenjam. De jam zou je moeten zeven voor gebruik, maar ik heb gewoon de grote stukjes eruit geplukt. De jam is de lijm voor het amandelspijs dat ik erop heb gedaan. Het spijs of de marsepein moet je eerst met een deegroller uitrollen en dan om de cake heen vouwen en aandrukken. Op kamertemperatuur laat je dit een paar dagen “drogen,” bijvoorbeeld onder een dakje van aluminiumfolie. Zo voorkom je dat gelige olie uit het amandelspijs straks in het witte glazuur erboven trekt. 

Bekleden Christmas cake met amandelspijs     Christmas cake bedekt met amandelspijs

Twee dagen voor kerstavond heb ik twee eiwitten in een kom gedaan. Let op dat de kom brandschoon is en echt geen enkel deel eigeel erbij komt. Dit even mixen tot het een vloeibaar schuim geworden is. Dan de poedersuiker zeven en dit er in porties doorheen kloppen. Let op, deze royal icing kan ineens hard worden, daarom moet je snel werken. De twee eiwitten kunnen tot een halve kilo aan poedersuiker hebben, maar ik ben na een kwart kilo gestopt. Ook om te voorkomen dat dit te snel hard zou worden. Het kan ook helpen om de kom af te dekken met een vochtige doek. Maar snel werken lijkt me het beste om voortijdige uitharding te voorkomen. 

Vervolgens breng je het suikerige eiwit met bijvoorbeeld lepels aan op de boven- en zijkanten van de Christmas cake. Goed aanduwen, en bijvoorbeeld wat creatieve patronen aanbrengen. De geglazuurde cake laten drogen op kamertemperatuur. 

Christmas cake met royal icing en antieke mixer

Portie gesneden Christmas cakeSmaak

De smaak van deze vruchtencake is precies zoals ik me mijn eerste hap Christmas cake 25 jaar geleden herinner. Toen had mijn moeder tijdens een lang weekeinde Londen een Christmas cake in blik gekocht bij Harrods. Mijn zus vindt mijn cake ook precies zoals de echte Britse Christmas cake van toen smaken. Missie geslaagd dus! 

Het beste eet je een klein hapje van deze zware vruchtencake. Het hoekstuk kan het beste een beetje schuin gesneden worden, omdat hier anders erg veel spijs aan zit. Een stukje cake kun je versieren met wat vruchtjes. 

Verbeteringen

Andere recepten bedekken de Christmas cake met marsepein. Marsepein is fijner en bevat meer suiker dan amandelspijs. Ik vermoed dat je hierdoor een dunnere laag kunt aanbrengen. Dat lijkt me wel een verbetering. 

De bigarreaux vind ik niet bijzonder smakelijk. Een beetje chemische kersen vind ik het. Wellicht is het idee van Wat schaft de podcast om amarenen te gebruiken een hele goede. 

Bronnen en andere keuzes

Ik heb ondermeer de volgende recepten gebruikt om bovenstaand recept samen te stellen:

In de Angelsaksische wereld vindt een hoop discussie plaats over gember. Hoort gember nu wel of niet in een kerstcake? Ik neem op dit punt een Zwitserse positie in… 

Recepten die nog nadere bestudering verdienen zijn:

Ook zou ik een variant zonder lactose willen maken, wellicht biedt Dayenne's Food Blog — Christmas cake hiervoor goede aanknopingspunten. 

Voor het bekleden van de vruchtencake heb ik de volgende bronnen geraadpleegd:

Wanneer je een hele gladde bekleding wil, kan rolfondant een goede keuze zijn:

Omdat ik nog Grand Marnier had staan, heb ik na goedkeuring van ‘de’ Australische vrouwen 😉 deze drank gebruikt in mijn Grand Marnier Christmas cake

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wanneer u dit formulier verzendt verschijnt uw reactie na goedkeuring openbaar onderaan deze blog. U bepaalt zelf of u uw naam en het onderwerp van uw reactie invult. De reactie en uw eventuele naam en het onderwerp worden opgeslagen in de database van de website, zodat de website de reacties (na goedkeuring) kan tonen. Zie voor meer informatie de privacyverklaring

Gerelateerde zaken

7 januari 2022

Na het succes van de Brits Christmas cake in 2020 begon ik half oktober 2021 aan mijn tweede Christmas fruit cake. Het bakken heb ik op dezelfde manier gedaan. Daarna heb ik een aantal zaken aangepast, lees hier hoe dat uitpakte.